Hrvatski radio

Radio Rijeka

Divljanje gostujućih navijača

28.09.2013.

22:06

Autor: Korado Vujnović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na istočnoj tribini scene iz nekih, već davno zaboravljenih vremena. Gađali su gostujući navijači domaću publiku zapaljenim bakljama.

Dugo već na domaćim stadionima nismo svjedočili nemilim scenama poput večerašnjih. U 60. minuti utakmice zapalili su navijači Hajduka na istočnoj tribini desetak baklji. Ništa neobično za domaći nogometni folklor. No ono što je uslijedilo izazvalo je nevjericu svih na stadionu. Zapaljene baklje gostujući su navijači bacali preko ograde na domaću publiku, uglavnom roditelje s djecom, smještene 20-tak metara dalje.

Izazvalo je to orgijanje na istoku reakciju Armade pa su domaći navijači potrčali preko F tribine na istok. Uključile su se tada brojne policijske snage pa se sve nakon desetak minuta i intervencije specijalaca smirilo. Na način da su, kako to obično i biva, deblji kraj izvukli domaći navijači. Gostujućima su se policajci posvetili tek kada su otvorili vrata koja s tribine vode na travnjak i kada se sukob mogao oteti kontroli.

Teško se oteti dojmu da je ovdje bilo riječ o pukom navijačkom temperamentu. Dobro je znano da Rijeku, kao uostalom i sve sudionike Europa lige, prati posebno izaslanstvo UEFA-e. Tako su i večeras na Kantridi ponašanje navijača u jednoj domaćoj utakmici pratila trojica inspektora iz Nyona. Postoji li poveznica, znaju oni koji su večerašnje divljanje i započeli.

Zanimljiv je, ali zapravo i očekivan odgovor na konferenciji dao gostujući trener Igro Tudor. Na zamolbu okupljenih novinara da prokomentira događaje na tribinama kratko je odgovorio:

Nemam komentara.  Iz ovoga odgovora svatko može donijeti svoj zaključak.

I dok Matjaž Kek nije želio komentirati jer nije vidio što se događalo, sve je bez dlake na jeziku prokomentirao predsjednik Bijelih Damir Mišković.

Atmosfera je bila sjajna do 60. minute i onda se dogodilo to na gostujućoj tribini. Palili su baklje i to još nekako može proći kao dio folklora, ali bacati ih na tribinu na kojoj sjede obitelji ne mogu razumjeti. To nije u redu. Da su bacali na Armadu jer su im oni rivali, hajde još bi i shvatio, ali bacati na žene, djecu i umirovljenike... Danas je najviše izgubio hrvatski nogomet jer nakon te 60' na terenu se nije više igrao nogomet. Igrači obiju momčadi su gledali što se događa na istočnoj tribini, razočaran je bio Mišković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.