Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dižu se tribine: Rijeka novu sezonu započinje na Rujevici?

02.06.2015.

13:23

Autor: Ivan Dorian Molnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

To je želja svih nas, radovi teku prema planu. Svi smo angažirani maksimalno, gađamo rok koji je zacrtan. Nadamo se otvorenju sezone na Rujevici, odluka će biti donesena u zadnji čas, rekao je dopredsjednik Rijeke Dean Šćulac.

Radovi na Rujevici teku prema planu, pa se otvorenje zamjenskog stadiona i trening kampa nogometaša Rijeke predviđa za nešto više od mjesec dana. Podignuta je zapadna tribina s oko 2700 sjedećih mjesta, uz VIP i novinarske prostore, a u tijeku su radovi na istočnoj (cca 2000 mjesta), gdje će biti smještena Armada. Rade se i temelji južne tribine, s pet posto kapaciteta za gostujuće navijače (cca 260 mjesta). Glavni ulaz bit će sa zapadne strane, gdje se planira i 500-tinjak parkirnih mjesta. Ispod te tribine bit će smještene svlačionice i ostali potrebni prostori prema propisima UEFA-e za stadion treće kategorije. Što se trening terena tiče, jedan je već „pozelenio“.

Zapadna tribina bit će u potpunosti natkrivena. Što se podloge na trening plohama tiče, išli smo s jednom novom generacijom miješane trave, oko 70 posto bit će prava, a 30 posto umjetna trava, što donosi i bolje održavanje terena. Mislim da smo prvi u Hrvatskoj koji koristimo ovakvu podlogu, rekao je dopredsjednik Rijeke Dean Šćulac, odgovorivši i na pitanje hoće li Bijeli otvoriti novu sezonu 11. srpnja upravo na Rujevici.

To je želja svih nas, radovi teku prema planu. Svi smo angažirani maksimalno, gađamo rok koji je zacrtan. Nadamo se otvorenju sezone na Rujevici, odluka će biti donesena u zadnji čas, rekao je Šćulac.

Voditelj gradilišta Denis Avdagić otkrio je kako više od 150 radnika radi u tri smjene kako bi se ostvario zadani rok. Dvije trećine objekta već su dobile potrebne instalacije. Sveukupni prostor zamjenskog stadiona i trening kampa, s tri dodatna terena i popratnim sadržajima prostire se na više od 70 tisuća četvornih metara. Ukupni kapacitet zamjenskog stadiona na Rujevici bit će nešto više od pet tisuća mjesta, a vrijednost projekta procijenjena je na 15 milijuna eura. Bit će to sasvim sigurno jedan od najmodernijih stadiona u ovom dijelu Europe.

Mislim da hoće. Napravili smo par izleta po susjednim kampovima i ono što smo vidjeli pokušali smo ugraditi u ovaj projekt. Nadam se da smo to uspjeli unaprijediti i smatram da će ovo biti moderan kamp. O lokaciji kažu da je najljepša na svijetu, rekao je arhitekt Siniša Zdjelar, projektant kampa i zamjenskog stadiona, koji ističe i brzinu izgradnje ovako velikog projekta.

S obzirom na brzinu gradnje i rok postavljen od strane investitora, mislim da će to definitivno biti rekord u zadnjih 20-ak godina. Ništa nije brže izgrađeno. Zajedno s projektiranjem, dozvolama i izgradnjom sve zajedno to iznosi godinu dana, dodao je Zdjelar, otkrivši i kako bi iza zapadne tribine trebao niknuti i hotel.

Partner u projektu s tvrtkom Stadion Kantrida d.o.o. (osnovala ju je fondacija Social Sport) je i Grad Rijeka, čiji dogradonačelnik Marko Filipović ističe: Rekao bih da se radi o najvećoj investiciji općenito u hrvatski sport. Suradnja s partnerima traje već dugo vremena i nadamo se uspješnoj provedbi projekta. Do sada nije bilo problema s izdavanjem potrebnih dozvola. Također se nadam da će Rijeka novu sezonu igrati ovdje na Rujevici s najljepšim pogledom na svijetu, kazao je Filipović.

Jasno, svi se pitaju hoće li otvorenje zamjenskog stadiona i trening kampa na Rujevici značiti i instantni početak radova gradnje novog stadiona na Kantridi.

Prvo bih pričekao da provedemo projekt Rujevice do kraja, a onda sve naše snage i fokus preusmjeravamo na Kantridu. Iskreno, nadam se da će biti tako, ali za to su potrebne neke dozvole koje ne ovise samo o Gradu, tu je i pomorsko dobro te čitav niz drugih aktivnosti. No, nadamo se da će u što kraćem roku početi radovi na Kantridi, zaključio je dogradonačelnik Filipović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.