Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dora Bassi: državna rekorderka u plivanju monoperajom

06.08.2015.

14:11

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dora Bassi nedavno se vratila sa Svjetskog prvenstva u plivanju jednom perajom održanom u Kini, gdje je postigla izvanredne rezultate.

Unatoč jakim konkurentima iz čak 28 zemalja, isplivala je hrvatski državni seniorski rekord na 200 i 400 metara plivanja jednom perajom. U disciplini na dvjesto metara plasirala se na dvadeseto, a u disciplini na četristo metara na devetnaesto mjesto, dok je na pedeset metara isplivala dvadeset i prva.

U Hrvatskoj se disciplina plivanja jednom perajom tek odnedavno počela razvijati i popularizirati. Peraja u prosjeku teži oko 2,5 kilograma, što predstavlja izuzetan napor za zglobove nogu, no uz dobar trening i dobrog fizioterapeuta Dora svladava i najzahtjevnije pothvate.

Gotovo do zadnjeg dana Dora Bassi i Luka Đurić, drugi predstavnik Hrvatske, nisu znali idu li u Kinu ili ne. Kao što to uvijek biva, i ovoga je puta problem bio u novcu.

Što je studenticu fonetike i pedagogije privuklo na bavljenje ovom disciplinom, radi li se o skupom sportu, na kakve je probleme naišla prije odlaska u Kinu i još puno toga možete poslušati u razgovoru Dore Bassi i Glorije Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.