Hrvatski radio

Radio Rijeka

FOTO: Žilna

07.08.2013.

18:31

Autor: Korado Vujnović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mali, funkcionalni stadion, kapaciteta oko 11 000 gledatelja, odudara od sveukupnog dojma Žiline. Grad od 80-tak tisuća stanovnika odiše duhom sovjetskog tipa socijalizma.

Odradili su bijeli u kasno poslijepodne trening na stadionu Pod Dubnom. Paklene vrućine koje vladaju ovih dana i u Slovačkoj, a slično će biti i sutra, u vrijeme odigravanja utakmice očekuje se temperatura oko 36 stupnjeva Celzijevih, trenera riječke momčadi Matjaža Keka ne uznemiravaju previše.

Nastavljamo tamo gdje smo stali, slično je kao i u Rijeci. Kako nama tako i njima, kratak je bio Kek te dodao kako su dvojica igrača virozna te će o njihovom nastupu odluka pasti tijekom sutrašnjeg dana.

Mali, funkcionalni stadion, kapaciteta oko 11 000 gledatelja, odudara od sveukupnog dojma Žiline. Grad od 80-tak tisuća stanovnika odiše duhom sovjetskog tipa socijalizma. U oči upada veliki broj hotela, na svakom koraku nalazi se po jedan. Riječki novinari smješteni su u jednom simpatičnom podužeg imena „Best western plus Palace hotel Polom“ koji se diči sa četiri zvjezdice. Cijene, kao i cijeloj Žilini pristupačne i prosječnom hrvatskom džepu. Štoviše, obrok koji uključuje predjelo, glavno jelo i piće košta 5 Eura. U okolnim restoranima i kafićima još je povoljnije pa tako primjerice pola litre domaće pive, kažu stručnjaci vrlo dobre, košta jedan Euro.

U gradu u kojem, sudeći po viđenom komunalne službe vape za restrukturiranjem i u kojem su glavno javno  prijevozno  sredstvo trolejbusi koji ne ulijevaju povjerenje, ne osjeća se nogometna groznica. Domaćini očekuju oko pet ili šest tisuća gledatelja, među njima i dvjestotinjak navijača Rijeke. Niti mediji ne pridaju previše pozornosti sutrašnjem ogledu. Na konferenciji bijelih uoči treninga pojavio se tek jedan domaći snimatelj i fotoreporter. Slovački dnevni sportski list Šport na pola stranice donosi novosti iz tabora Žiline. Vratar Dubravka će, kažu, biti spreman, Hučko je počeo lagano trenirati, a što se tiče zbivanja na tribinama, nadaju se kako će sve proći u najboljem redu. Donose i priču pripadnika navijačke skupine Šošoni, koji se žale na tretman u Rijeci.

Četiri sata su nas držali u autobusima, dva smo kilometra morali pješačiti do stadiona gdje su nas po završetku utakmice držali još 75 minuta, stoji u tekstu pod naslovom „Doživljene neugodnosti“.

Imaju Rijeka i Žilina i zajedničkih poveznica. Baš kao i našem gradu i u Žilini gradsku žilu kucavicu asfaltiraju u sred bijela dana. Dobrodušni stanovnici preskaču postavljene prepreke bez vidljive nervoze ili prigovora. Djelatnici tvrtke „RBR“ svoje su strojeve poslijepodne parkirali sa strane. Posao će nastaviti sutra, neće pobjeći.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.