Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:12 / 19.01.2016.

Autor: Korado Vujnović

Gavranović: Mom dolasku presudila je velika želja Rijeke

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mance je pokazao veliki interes da me dovede u Rijeku i klub je napravio sve da me dovedu, i moj zastupnik i ja odlučili smo se ići ovim putem. Na svakoj utakmici dat ću maksimum svojih mogućnosti za ovaj klub koji sve učinio kako bi me doveo, rekao je Gavranović u svome prvom obraćanju javnosti.

Pola sata prije večernjeg treninga, sportski direktor Srećko Juričić i 26-godišnji švicarski reprezentativac Mario Gavranović stavili su potpise na dvoipogodišnji ugovor. Time je ovaj veliki transfer i službeno priveden kraju.

Zadovoljan sam kako je sve završilo. Prije sedam dana je pomoćnik sportskog direktora Ivan Mance došao u Zurich. Meni se to činilo jako interesantno i evo me, ovdje sam, kratak je bio u uvodu Gavranović.

Mainz, Schalke, Zurich, član švicarske reprezentacije koja je nastupala na SP u Brazilu 2014, ukratko je Gavranovićev životopis. Sportska se javnost pita: Zašto Rijeka?

Mance je pokazao veliki interes da me dovede u Rijeku i klub je napravio sve da me dovedu, i moj zastupnik i ja odlučili smo se ići ovim putem. Klub je ambiciozan i to može biti odskočna daska u mojoj karijeri kako bih se ponovno vratio u neku veliku i jaku ligu, pojasnio je Gavranović.

O Rijeci se informirao preko interneta i saznao dovoljno za donošenje odluke.

Znam da je u klub zadnjih godina puno uloženo. Želja je popeti se na vrh hrvatske lige. Neće biti lako, ali mi ćemo sve učiniti kako bismo to ostvarili. U jesenskom dijelu sezone puno je napravljeno, a cilj je u svakoj sljedećoj utakmici osvojiti tri boda i biti što bliže Dinamu, rekao je 26-godišnji napadač.

Gavranovića i Mancea veže i jedna anegdota. Na pripremnom ogledu između Rijeke i Zuricha u Turskoj prije tri godine, nakon jednoga međusobnog sraza, Gavranoviću se odlomio poveći komad zuba.

Nisam znao da je on taj vratar kad je došao na razgovore u Zurich. Tada mi je rekao da je to bio on. Ostao sam šokiran, prije tri godine je bio igrač i igrao protiv mene, a sada je sportski direktor, uz smijeh se prisjetio događaja iz Antalye.

Pregovori su dugo trajali jer se, između ostalog, trener švicarske momčadi Sami Hyypia snažno protivio njegovoj prodaji.

Ja ga razumijem, ali nisu imali izbora. Imao sam još samo šest mjeseci ugovora. Na kraju sam i ja razgovarao s njima, uvjerio ih da je ovo za mene sjajna prilika i našli smo rješenje te završili priču, strpljivo je odgovarao na pitanja Gavranović.

Hrvatska nogometna javnost pamti ga po pogocima postignutima u pripremnom ogledu između Hrvatske i Švicarske na Poljudu. Hrvatska kao da mu je suđena.

Uvijek sam imao cilj u karijeri jednom zaigrati u Hrvatskoj. Ipak su moji roditelji Hrvati, a ja sam, iako rođen u Švicarskoj, prije svega Hrvat. Nisam mislio da će se to dogoditi u ovoj fazi moje karijere, ali jako sam zadovoljan što se sve ovako poklopilo i dat ću svoj maksimum za svoj novi klub, kaže Gavranović.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu neće pamtiti po dobrom. Nakon ozljede koljena na treningu, slijedio je težak period u karijeri.

Nije bilo lako proći rehabilitaciju. Ali sada je sve u redu. Prošle godine sam igrao skoro svaku utakmicu, nisam propustio nijedan trening, i sve to bez i najmanje ozljede. Drago mi je da je to iza mene. Krajem prošle godine dostigao sam onu svoju staru formu, zadovoljno je prokomentirao Gavranović.

Teško se prisjetiti kada je neki igrač dolazeći u Rijeku naišao na tako nepodijeljeno odobravanje navijača.

To stvara svojevrsni pritisak, ali još bolje da je tako. Znam da se od mene puno očekuje, ali i ja sam od sebe očekujem puno. To me motivira kako bih dao na svakom treningu sve od sebe, da bih na svakoj utakmici dao maksimum svojih mogućnosti za ovaj klub koji sve učinio kako bi me doveo, zaključio je Gavranović koji nijednog trenutka, za svoga podužeg druženja s novinarima nakon odrađenog treninga, nije pokazao ni trunku nestrpljivosti, inače karakterističnu za igrače njegova kalibra i životopisa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.