Hrvatski radio

Radio Rijeka

Goranska sanjkašica Patricija Urbanc šesta u svijetu!

27.10.2017.

13:37

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sanjkanje na prirodnim stazama sport je za sva četiri godišnja doba jer se u ljetnoj varijanti koriste sanjke s kotačima, a njima je vrijedan rezultat na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj ostvarila četrnaestogodišnja goranska sanjkašica Patricija Urbanc.

Šesto mjesto plasman je po kojemu će svoj boravak u švicarskom Grindewaldu s razlogom pamtiti darovita članica Sanjkaškog kluba Prepnek. Naime, tamo je nastupila u konkurenciji starijih natjecateljki, a kao jedina naša predstavnica, bila je dio hrvatsko-njemačkoga tima.

Na strmoj i 803 metra dugoj švicarskoj stazi, s prosječnih 10 posto nagiba, goranska je sanjkašica u jednom trenutku dosegnula brzinu od 74 kilometra na sat. Sanjkaškim laicima taj podatak zvuči pomalo zastrašujuće, no Patricija Urbanc o nastupu govori s oduševljenjem. Želja joj je da staza Jezero kod Lokava u Gorskom kotaru, gdje najviše trenira, 2019. godine bude mjesto održavanja svjetskog prvenstva, jer to bi, vjeruje, pridonijelo popularizaciji sanjkanja i stvaranju hrvatske reprezentacije.

Ulaganjima Primorsko-goranske županije i Općine Lokve postupno se poboljšavaju uvjeti na lokvarskoj stazi, a svakome tko se želi okušati u sanjkanju, Patricija Urbanc savjetuje što sve prije nastupa treba nabaviti od dodatne opreme:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.