Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNS je suspendirao suce Pajača i Jovića do kraja sezone

02.06.2020.

15:16

Autor: Neva Funčić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Komisija nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a na Rujevici je zaključila da je suđenje na polufinalnoj utakmici Hrvatskog kupa između Rijeke i Osijeka bilo nezadovoljavajuće, a pronađene su tri nedopustive, velike pogreške, u četvrtoj, 56-oj i 70-oj minuti utakmice.

Glavni sudac Igor Pajač i pomoćni video sudac Fran Jović suspendirani su do kraja sezone. I prvi pomoćni sudac Ivica Modrić kažnjen je s četiri utakmice nesuđenja.

Analizom su utvrđene tri ključne pogreške, kako slijedi u izvještaju komisije:

4' - Sudac utakmice je propustio uočiti grubi prekršaj slijedom čega je sukladno PNI valjalo isključiti igrača br. 22 Osijeka. U istoj situaciji pomoćni video sudac (VAR) pogrešno nije intervenirao i nije preporučio sucu utakmice "pregled snimke na terenu za igru" budući je riječ o "jasnoj i očiglednoj pogrešci (izravni crveni karton)".

56' - Sudac utakmice je pogrešno procijenio start igrača Osijeka br. 5 kao prekršaj koji se kažnjava "opomenom". Budući je tom igraču to bila druga opomena, sudac utakmice ga je isključio. Glede VAR tehnologije, KNS IO HNS daje pojašnjenje kako se u ovoj situaciji VAR sukladno Protokolu VAR ne smije uključiti, slijedom čega VAR u ovoj konkretnoj situaciji nije pogriješio.

70' - Sudac utakmice je unutar kaznenog prostora Osijeka pogrešno procijenio fizički kontakt između braniča Osijeka i napadača Rijeke te je dosudio kazneni udarac za Rijeku.

Analizom komunikacije između prostorija za VAR (VOR) i suca utakmice, KNS IO HNS stava je kako se, s obzirom na razloge koje je sudac utakmice naveo, VAR-u za dosuđivanje kaznenog udarca (uporaba lakta) te sadržaja audio-vizualne snimke koju je VAR pregledavao, trebalo pokrenuti Protokol VAR i predložiti sucu utakmice "pregled snimke na terenu za igru". Slijedom iznesenog KNS IO HNS smatra kako je VAR i u ovoj situaciji pogriješio.

Uzimajući u obzir ozbiljnost i broj pogrešaka te posljedice koje se reflektiraju na natjecanje u pitanju, KNS IO HNS odlučila je suca utakmice Igora Pajača i pomoćnog video suca (VAR) Frana Jovića, uslijed očitog pomanjkanja forme, ne koristiti do završetka natjecateljske sezone 2019./2020.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.