Hrvatski radio

Radio Rijeka

HNS-ova sudačka komisija potvrdila: Najviše pogrešaka na štetu Rijeke

09.03.2016.

23:01

Autor: Ivan Dorian Molnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Utvrđeno je kako su suci u utakmicama protiv Lokomotive oštetili Rijeku i Hajduk, a Komisija je također potvrdila da su Bijeli protiv Osijeka zakinuti za regularan pogodak te da Mlakarovo suđenje u Splitu nije bilo dobro. HNS će Rijeci pismeno odgovoriti na dopis po pitanju suđenja.

Na redovnoj sjednici sudačke komisije HNS-a analizirano je suđenje u prvih pet kola proljetnog dijela domaćeg nogometnog prvenstva. Na nekoliko utakmica utvrđeno je kako su napravljene pogreške sudaca i kontrolora.

Iako su slavili u sva tri analizirana susreta, najviše pogrešaka učinjeno je na štetu nogometaša Rijeke. Komisija je ustvrdila kako je Andrej Burilo pogriješio što nije dosudio kazneni udarac u korist Rijeke protiv Lokomotive u 22. kolu na Rujevici. Također, potvrđeno je da je drugi pomoćnik Goran Loparac neopravdano signalizirao zaleđe, a glavni sudac Fran Jović poništio regularan pogodak Riječana u susretu sa Osijekom. Jović je sankcioniran i zbog pogrešaka u primjeni disciplinskih mjera, kao i sudac Dalibor Mlakar zbog, kako navodi HNS-ovo priopćenje, „neadekvatne primjene disciplinskih i tehničkih mjera“ u dvoboju Splita i Rijeke u Parku mladeži.

Sudačke pogreške izravno su utjecale na ishod dvoboja Lokomotiva – Hajduk u 23. kolu. Splićani su teško oštećeni zbog toga što glavni sudac Tihomir Pejin nije dosudio kazneni udarac, nakon što je pregled TV-snimke pokazao igranje rukom Lokomotivinog igrača u šesnaestercu.

Tamo gdje su utvrđene greške, a nisu sankcionirane od strane kontrolora, sporni momenti vraćeni su putem DVD-a kontrolorima na revidiranje, kao što nalažu Upute o ocjenjivanju sudaca, objavio je Hrvatski nogometni savez na svojoj službenoj stranici.

Burilo, Pejin, Mlakar i Jović zbog ovih pogrešaka neko vrijeme neće suditi.

Sankcionirani suci te kontrolori suđenja neće biti određivani u narednom periodu od strane povjerenika za suđenje te povjerenika za određivanje kontrolora suđenja, sukladno Pravilima o uvjetima, načinu i postupku određivanja nogometnih sudaca, također stoji u HNS-ovom priopćenju.

Inače, HNS je odbio zahtjev Hajduka da polufinale i finale domaćeg Kupa sude strani suci, a objavio je da će Rijeci i Hajduku na dopise po pitanju suđenja uputiti odgovore pismenim putem. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.