Hrvatski radio

Radio Rijeka

Juričić: Ne tražimo privilegije, nego jednaki sudački kriterij!

08.03.2016.

21:05

Autor: Ivan Dorian Molnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ne tražimo nikakve privilegije bilo za koga, već isključivo želimo da svi klubovi uživaju jednaki sudački kriterij. Ako je disciplinski sudac ispravio pogreške suca u slučaju igrača Intera ili Hajduka, onda ne vidim razloga da se to ne učini i kada su u pitanju igrači drugih klubova, kaže Juričić.

Nogometaši Rijeke u protekle su dvije utakmice upisali maksimalnih šest bodova, ali unatoč tome, kao i činjenici da su ostali u utrci za naslov prvaka s Dinamom, nervoza na Rujevici sve je veća. I to zbog sudačkog kriterija upravo u ta posljednja dva susreta, nakon kojih je malo tko mogao ostati hladne glave.

Posebno je frustrirajući za Bijele bio ogled u Parku mladeži prošle srijede, kada je djelitelj pravde Dalibor Mlakar teško oštetio riječku momčad. Srećom, nije uspio utjecati na konačni ishod. Kao ni Fran Jović u nedjelju na Rujevici, koji je na reakciju pomoćnika Loparca poništio regularan pogodak Tomasova za rješenje susreta, a kriterij tijekom cijele utakmice u najmanju ruku bio mu je – neujednačen. Nakon perioda šutnje i testiranja granica vlastitog strpljenja, minuli događaji potaknuli su reakciju s Rujevice.

Nezadovoljni smo suđenjem, ali i objašnjenjem kojega smo dobili nakon što smo uložili žalbu disciplinskom sucu HNS-a Saši Pavličiću-Bekiću. On je odbio naš zahtjev objasnivši da se na temelju TV snimke ne može utvrditi da Zuta nije u Splitu igrao rukom.  Donekle smo bili svjesni da ta žalba neće proći, međutim, ne stoji njegovo obrazloženje da se na temelju TV snimke ne vidi da je naš igrač odbio loptu prsima umjesto rukom, jer je to svima očito, rekao je sportski direktor Rijeke Srećko Juričić.

Prvi čovjek sportske struke na Rujevici pojasnio je i kako se klub nakon toga obratio HNS-ovoj Komisiji za žalbe.

To smo učinili sa željom da odgovorni u HNS-u i sudačkoj organizaciji porade na tome da ubuduće suđenje bude objektivno i korektno, bez privilegija i za koga. Ne tražimo, niti smo ikada tražili privilegije bilo za koga, već isključivo želimo da svi klubovi uživaju jednaki sudački kriterij, kaže Juričić te ponavlja da to nije želja za povlaštenim tretmanom.

Ne! Nego samo da za sve vrijede ista pravila igre! Ako je disciplinski sudac ispravio pogreške suca u slučaju igrača Intera ili Hajduka, onda ne vidim razloga da se to ne učini i kada su u pitanju igrači drugih klubova. U našem nogometu je već dio uobičajenog folklora da se se nakon poraza nerijetko pišu pisma ili glasno prozivaju suci i da se u nekim njihovim potezima ili greškama traže alibiji za vlastite neuspjehe. Istina, mi se sada žalimo, ali bitna razlika je u tome što smo mi pobijedili u obje utakmice. Dakle, nismo htjeli biti sebični i poslati u javnost poruku da mislimo samo na sebe. To nije Rijeka! Ovim putem i na ovaj način želimo doista da se stane na kraj neujednačnom kriteriju suđenja u Prvoj HNL! Dakle, svi akteri moraju uživati isti kriterij, zaključio je Srećko Juričić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.