Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kantrida u mraku, utakmica prekinuta

10.11.2013.

20:40

Autor: Korado Vujnović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednja utakmica 16. kola Prve HNL između Rijeke i Hrvatskog dragovoljca na Kantridi prekinuta je na poluvremenu pri rezultatu 1-0 zbog nestanka struje na stadionu. Zbog neregularnih uvjeta i natopljenog travnjaka, nije trebala niti početi.

U poluvremenu se svima smračilo. I to doslovno. Kantrida je ostala u mraku zbog kvara na trafostanici koja napaja stadion. Nije pomoglo niti paljenje agregata, koji je također zakazao. Nakon polusatnog čekanja, u kojem su se navijači zabavljali duhovitim skandiranjima, proširila se vijest od uha do uha kako je susret prekinut. Odigrat će se novi, od početka, a termin će biti određen naknadno. Srećom, zastarjela infrastruktura izgradnjom novog stadiona uskoro odlazi u povijest.

No utakmicu nije niti trebalo započinjati. Sat vremena prije početka susreta travnjak stadiona na Kantridi bio je potopljen. Obilna kiša koja je jučer i danas padala na Kvarneru stvorila je lokve vode. Neregularni uvjeti za odigravanje nogometne utakmice i odgoda, bio je logičan zaključak svih koji su bacili pogled na travnjak. I činilo se kako glavni sudac utakmice Andrej Burilo neće izvesti momčadi na teren i započeti utakmicu. Treneri Matjaž Kek i Davor Mladina opušteno su stajali ispred ulaza u svlačionice, duboko uvjereni kako će snage odmjeriti nekom drugom prilikom. Izašao je Burilo desetak minuta prije početka s kapetanima momčadi Kneževićem i Čovićem na teren, baš kako pravila i nalažu bacio loptu koja je ostala u lokvi, tridesetak metara dalje bacio je još jednom, lopta je sramežljivo odskočila. Na opće iznenađenje zaključio je Burilo kako su uvjeti regularni i kako će se susret odigrati. Za odluku koju je, samostalno ili pod nečijim pritiskom donio već ranije, nije morao izvoditi igrokaz s bacanjem lopte. Da se vodio po odskoku lopte, utakmice se sigurno ne bi igrala.

Susret je prekinut zbog nestanka električne energije na stadionu. O novoj utakmici i terminu odlučit će povjerenik natjecanja, službeno je izvijestio delegat utakmice Branislav Škeva iz Imotskog.

Što se tiče odluke o početku utakmice, sudac je poštovao propozicije natjecanja, članak 26., i njegova je odluka konačna. S kapetanima je utvrdio da su postojali uvjeti za igru, minimalni, ali su postojali. A vidjeli ste i reakciju publike koja je željela da se utakmica igra. Utakmice se i igraju zbog navijača, ne zbog nas. Ja ga u toj odluci podržavam, rekao je Škeva.

Svaka bi publika poželjela da sudac dosudi tri jedanaesterca za domaću momčad pa im niti jedan sudac neće izaći u susret.

Minimalni uvjeti su postojali i odluka je donesena u skladu s propozicijama, ostao je pri svome Škeva.

Za odigravanje susreta nije bio niti trener gostiju Mladina.

A što da vam kažem? Mi i Rijeka smo odigrali utakmicu prije dvije godine u Sigetu po snijegu. Isto nisam bio za odigravanje. Ali nisam ja taj koji odlučuje, postoje odgovorni za ta pitanja. Ovo nisu nogometni uvjeti, ovo je više ličilo na vaterpolo nego na nogomet, ali nisam ja taj koji odlučuje, rekao je Mladina čudeći se izjavi delegata kako su se kapetani složili s Burilovom odlukom.

Iako je cijelo poluvrijeme ljutito prigovarao sucima oko neregularnosti uvjeta, nakon susreta Kek je bio suzdržan.

Uvjeti nisu bili normalni, ali izgleda da smo se nekome zamjerili. Izgubili smo vrijeme, uništili teren, a ništa nismo napravili. Ne želim razmišljati na način „što bih ja odlučio da se mene pitalo“, ali morali bi koji put pitati za mišljenje i nas koji smo vezani uz sve to, ali sudac je tako odlučio, rekao je Kek.

Potpuno je besmisleno govoriti o nogometu i igri kojoj smo svjedočili prvih 45 minuta. No valja napomenuti prvenstveni prvijenac Darija Kneževića, koji mu , nažalost, neće ostati zapisan u statistikama. Riječani su se bolje snašli i poveli već u 12'. S obzirom na stanje travnjaka, na jedini mogući način. Slobodan udarac iskosa s lijeve strane izveo je Alispahić, najviši u skoku bio je Knežević i glavom s 15-ak metara pogodio sam gornji lijevi kut gostujućeg gola. 

Svijetla točka u mraku Kantride bili su večeras navijači. Unatoč pasjem vremenu, okupilo ih se oko dvije tisuće. Iako od nogometa nisu vidjeli gotovo ništa, bodrili su Bijelu momčad i svaki dobar potez, pokušaj ili zalaganje nagrađivali pljeskom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.