Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kasparov simultankom sa 17 protivnika otvorio Međunarodni šahovski festival

27.08.2018.

09:51

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Šahovski velikan Gari Kasparov sinoć je u crikveničkom hotelu Park, simultankom koju je odigrao protiv 17 protivnika, otvorio Međunarodni šahovski festival. U sklopu ovogodišnjega šahovskog festivala, koji se održava od 26. kolovoza do 2. rujna, odvijat će se bogat program.

Prvi dio festivala potrajat će do 2. rujna, a u sklopu festivala biti će održan niz šahovskih događanja: najavljeno je nekoliko turnira, šahovski kamp i simultanke. Od prošle se godine Crikvenica počela brendirati kao grad šaha. Imaju šahovsku plažu, a poznata je i po projektu "Šah u školu" te Međunarodnome šahovskom festivalu, na kojem je drugu godinu zaredom sudionik Gari Kasparov, najpoznatije svjetsko šahovsko ime.

Velemajstor je upravo Crikvenicu izabrao za sjedište svoje zaklade Adriatic Kasparov, koja se brine za mlade šahiste.
Zadovoljstvo odabirom Crikvenice nije krio gradonačelnik Damir Rukavina, kao ni sam šahovski velemajstor. Tijekom festivala u Staroj školi će bit održan Međunarodni šahovski kamp, dok će u hotelu "Park" simultanku odigrati velemajstor Nigel Short. Planiran je i drugi dio festivala, koji je na rasporedu od 28. rujna do 7. listopada.

Treba naglasiti da je Grad Crikvenica osigurao prostor za rad šahovske akademije Adriatic Kasparov, koju financira ruski velemajstor. Poslušajte izjavu Garija Kasparova:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.