Hrvatski radio

Radio Rijeka

[KLASA OPTIMIST] Moka Slavnić: Nitko nije bio veći lider od mene!

22.05.2021.

13:10

Autor: Alen Čemeljić

Zoran Moka Slavnić ovoga proljeća u Beogradu (Foto: Antonio Ahel / ATAImages / Pixsell)

Zoran Moka Slavnić ovoga proljeća u Beogradu (Foto: Antonio Ahel / ATAImages / Pixsell)

Foto: - / -

Zoran Moka Slavnić. Veliki košarkaš, možda i najveći playmaker svih vremena kojeg je jugoslavenska košarkaška reprezentacija ikada imala, olimpijski i višestruki europski i svjetski prvak. I veliki mangup,

Pamtimo njegovu odbojku s Draganom Kićanovićem u finalu Europskog prvenstva, pamtimo i njegov koš Španjolcima kada je bio leđima okrenut košu.

Je li bio najbolji?, pitali smo ga u programu Radio Rijeke. "Gledajte, u najboljoj petorci svih vremena moraju biti Krešimir Ćosić, Dražen Dalipagić i Dragan Kićanović. Obično u tu petorku stavljaju još i Dražena Petrovića i Tonija Kukoča, tako da za mene nema mjesta. Međutim, moja bi petorka možda i pobijedila tu petorku. Ali čak i ako nisam bio najbolji playmaker, nikome ni u jednom sportu bivše države neću priznati da je bio veći lider neke ekipe od mene. A lider se ne postaje, lider se rađa", pričao nam je Zoran Slavnić.

Njegova tajna veza s Rijekom, zanimljivo, nije košarka već nogomet. Naime, prva nogometna utakmica koju je kao dječak gledao uživo bio je dvoboj Crvene Zvezde i Rijeke, a pamtimo ga i s parketa Dvorane mladosti na Trsatu.

Pamtimo i da je jednom kolegi sportskom novinaru pred kraj finalne utakmice europskog prvenstva u Liegeu pokazao da može krenuti pješke prema kući. "Nešto je ružno napisao o nama, a ja sam mu rekao: ako izgubimo finale, ja se vraćam pješke kući, a ako dobijemo, ti kupi nove cipele koje će izdržati to pješačenje. I pred kraj utakmice mi smo vodili, vidio sam ga u trećem, četvrtom redu i pokazao mu neka slobodno krene", prisjeća se Moka.

Je li slično bilo i u Bologni, pitamo ga, kada su igrali Italija i Jugoslavija? "Jeste", priča Moka Slavnić, "vodio sam loptu i vidio selektora sovjetske reprezentacije Gomeljskog na tribini kako nešto zapisuje. Tada sam rekao talijanskom igraču Marzoratiju, koji me čuvao, da me pusti na trenutak, i okrenuo se Gomeljskom i rekao mu: 'Što zapisuješ polkovnik, pa ni mi ne znamo koje varijante igramo!'" priča Moka, lider reprezentacije koja je osvojila sve što je mogla i koja je bila poznata i po velikoj kvaliteti, ali i nevjerovatnoj improvizaciji na terenu.

"I kasnije, poslije te ekipe, stizale su kvalitetne ekipe, ali", kaže Moka, "kada me naljute onda im kažem da razgovaram samo s olimpijskim prvacima." A to je Moka Slavnić još od davne 1980. godine. Poslušajte razgovor:

Košarkaška legenda Zoran Moka Slavnić, pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.