Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kvarner 2010 odustao od ABA lige

29.07.2016.

17:23

Autor: Korado Vujnović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Imali smo vrlo kratak rok za odgovor želimo li sudjelovati u ABA ligi. Razmotrili smo sve mogućnosti i jednoglasno donijeli odluku koja nije bila laka. U ABA ligu ćemo ući kada "narastemo, ovako ne želimo, rekao je Šamanić

Ljubljanska Olimpija dobila je "wild cart" za nastup u ABA ligi. I zahvalila se na pozivu. Otvorilo je to mogućnost Kvarneru 2010 da zaigra u tom regionalnom natjecanju. Nakon kratkog razmišljanja u klubu su donijeli odluku, Kvarner neće sudjelovati u ABA ligi.

Poziv za nastup došao je iznenada. Imali smo kratak rok za odluku. U tri dana smo izvrtili sve mogućnosti, što je plus, a što minus. Zaključili smo da ovom trenutku, taj put do tog za nas velikog cilja, a koji i ostaje naš cilj, ne bi bio adekvatan. Bio bi prerizičan za nas i ugrozio bi sve dobro što smo ovih godina učinili. Vjerojatno bi jednu skupinu mlađih igrača, školaraca, odvratili od košarke. Morali bi vjerojatno i odustati od nastupa u Alpe Adria kupu gdje imamo status osnivača. Dugoročno bi doveli u pitanje obstojnost kluba i modele financiranja, a mi smo poznati kao klub koji na vrijeme ispunjava svoje obaveze, pruža priliku mladim igračima i željeli smo ostati na tom tragu. Kad dovoljno narastemo i stvorimo vlastitu bazu kako ne bi morali kupovati šest ili sedam igrača, već da stvorimo svoje igrače, a kupimo jednog ili dvojicu - tim ćemo putem ići, ovim ne. Riječ je o kompleksnoj odluci koja je racionalna i logična, a emocionalno će ju biti teže preživjeti. Jer tko zna kada će se opet pružiti ovakva prilika. Nije nam bilo lako prelomiti, ali mislim da smo dobro učinili, rekao je sportski direktor Kvarnera Marko Šamanić.

Sagleda li se sve što je Šamanić rekao, stječe se dojam kako je riječ o dugoročno odgovornom potezu uprave riječkog ligaša.

Mislim da je ovo odgovorna odluka u svakom smislu. Mi jednostavno želimo biti drugačiji klub jer u okruženju postoji niz klubova koji su neodgovornim poslovanjem upali u probleme koje su poslije morale rješavati lokalne zajednice ili ne znam tko sve ne. U takvim klubovima igrači i zaposlenici mjesecima ne dobivaju plaće i događaju se svakakva čuda, a Kvarner 2010 je uvijek bio primjer kluba koji uzorno posluje. Stabilan smo klub i takvi želimo ostati, zaključio je Šamanić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.