Hrvatski radio

Radio Rijeka

KVARNER 2010 - Šamanić: Sportska politika i Manceov rad formula su uspjeha kluba

25.05.2015.

18:35

Autor: Ivan Dorian Molnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sezona nas može u potpunosti zadovoljiti. Ispunili smo sve klupske ciljeve, pogodili s dovođenjem Marijana Mancea za prvog trenera. Njegov sjajan rad potvrđuju rezultati, ali i napredak mladih igrača, koji je vidljiv, govori sportski direktor Kvarnera 2010 Marko Šamanić.

Što se riječkog košarkaškog kolektiva tiče, spušten je zastor na prvoligaško natjecanje. Kvarner 2010 okončao je sezonu s pet pobjeda i devet poraza u Ligi za prvaka, što je bilo dovoljno za šesto mjesto. Za one koji možda ne prate podrobnije zbivanja u hrvatskoj košarci, ovo zvuči kao jedan prosječan, možda i ispodprosječan rezultat. No, Kvarnerova je sezona sve – samo ne to. Jedna od najmlađih ekipa u ligi ove je sezone osvojila jesenski A-1 naslov, plasirala se na završni turnir Kupa  Krešimira Ćosića i uspjela „skinuti skalp“ jednom ABA ligašu. Sve to s podosta smanjenim budžetom u odnosu na prošlu godinu, s trenerom koji je prvi puta sjeo na klupu prvoligaške momčadi i sa znatno izmijenjenom ekipom. Međutim, količina novca pokazala se nebitnom, Marijan Mance i više je nego opravdao očekivanja, a mlađi igrači postali su nositelji i dokazali da se mogu nositi i s najboljim hrvatskim momčadima. Na sve to ponosan može biti predsjednik kluba Duško Miočić, ali i glavni čovjek sportske struke, direktor Marko Šamanić.

ŠKRLJEVO, ŽKK KVARNER, FSV... Vidimo odličnu suradnju sa Škrljevom, važno je da igrači imaju minutažu i da osim treniranja igraju natjecateljske utakmice. Ovisno o projekciji ekipe, vidjet ćemo koje ćemo igrače njima ponuditi. Lokalni derbiji su sjajna stvar. Zapravo, cijela priča oko riječke košarke dobila je jednu razinu više. Tu je ženski klub Kvarner, Škrljevo, sada i mlađi kadeti FSV-a pokazuju da bi budućnost mogla biti blistava. I naravno, ne vrti se sve oko Kvarnera, zato pozdravljam rad i sretan sam zbog napretka svih klubova.

Ovo je bila sezona koja nas u potpunosti može ispuniti zadovoljstvom. Ispunili smo sve ciljeve koje smo postavili. I one sportske i organizacijske, koje u današnje vrijeme postaje sve teže realizirati. Kvarner 2010 kao klub za temeljni cilj ima afirmaciju mladih igrača i novih, mladih trenera. U tom segmentu smo potpuno pogodili, posebice s „timingom“ dovođenja Marijana Mancea za prvog trenera. On se za to pripremao duže vrijeme. Isto tako, izuzetno smo zadovoljni s njegovim radom, što pokazuju rezultati, a i napredak mladih igrača, koji je vidljiv. Što se organizacijskih ciljeva tiče, tu nam izuzetno pomažu Grad i Županija, uz naše sponzore, kaže Šamanić.

Koliko Kvarner 2010 uspijeva s budžetom koji jedan prvoligaški klub u Hrvatskoj ima?

Jako puno. Nezahvalno bi bilo govoriti o brojkama, no uspoređujući naš budžet s nekim od A-1 ligaša iz gornjeg doma, on je minimalno dvostruko manji. Kada govorimo o trošku prve momčadi, možda i trostruko niži.

To znači da je Kvarner 2010 jedna od najjeftinijih ekipa u A-1 ligi?

Rekao bih jedna od najracionalnije složenih ekipa u našoj ligi, u kojoj se svako ulaganje pokazalo opravdanim i ispravnim. Viškom rada smo dobili vrijednost za novac koji smo očekivali.

Kako biste ocijenili proteklu sezonu, može li se istaknuti neke pluseve i minuseve?

Kao pluseve bih istaknuo dodatnu afirmaciju naših mlađih igrača, koji će postati, ili već jesu nositelji igre. Mislim tu između ostalih na Maura Veljačića i Dina Stipčića. Zatim, nakon Vladimira Anzulovića lansirali smo novu trenersku vrijednost na hrvatsku košarkašku scenu. Dali smo priliku Marijanu Manceu, koji do Kvarnera nije vodio ekipu u prvoj ligi, a odmah je ostvario dobar rezultat. Tu je i pomoćni trener Teddy Delač, koji je odradio puno na planu fizičke pripreme, ali i otklanjanju nedostataka kod mladih igrača. Njegova energija i entuzijazam puno nam znače. Treći plus je svakako kontinuitet plasmana u Ligu za prvaka te izboren završni turnir Kupa Krešimira Ćosića. Naravno, tu je i pobjeda nad Zadrom. Možda ne minusevi, ali ono za čime ja žalim su ozljede naših mladih, perspektivnih igrača Miličevića Jambrovića, kao i za onim porazima u Zaboku i Sinju. U ovako dobroj sezoni, druge propuste ili greške zaista ne mogu pronaći.

BIVŠI IGRAČI - Postoji grupa igrača koja je otišla iz Kvarnera unazad dvije tri godine. Sa zadovoljstvom mogu reći da se Jure Škifić odlično snašao u Rusiji i osvojio naslov s Novosibirskom. Bojan Krivec igrao je u Mariboru i Krki iz Novog Mesta, pružao dobre partije. Antoniju Bobanu ovo je prva sezona izvan Hrvatske, imao je oscilacija. No, on je dio pobjedničke ekipe koja je u finalu slovenskog prvenstva. Vjerujem da će on i dalje igrački rasti. S Ivicom Radićem razišli smo se kada je njegova projekcija vlastite igre postala nespojiva s načinom rada kluba. Međutim, on je definitivno napredovao ovdje i otvorio si mogućnost igranja u Zagrebu i sada u Veneciji. Zašto sve ovo nabrajam? Jer je vidljivo da iz Kvarnera 2010 igrači izlaze dobri i spremni za nove izazove.

Ono što je novo u ovoj sezoni je igranje u novoj dvorani. Centar Zamet postat će stalni dom Kvarnera 2010?

Mi smo se preselili na Zamet. Nismo jedini korisnici te dvorane, ali učinit ćemo sve da u dogovoru s drugim klubovima imamo kvalitetne treninge. Centar Zamet je ipak nivo više, kojem mi stremimo. Radom smo otišli na veću razinu, sada i infrastrukturalno, dakle svake godine trudimo se napraviti još jedan korak više. Ne mogu reći da se utakmice na Kozali više neće igrati, ali klub je preseljenjem odlučio da će sve utakmice igrati na Zametu. Momčad se u toj dvorani sve bolje osjeća.

Imate dobre rezultate i u omladinskom pogonu?

Naši kadeti i juniori izborili su ove godine poluzavršnicu Prvenstva Hrvatske. Izgradili smo jedan sustav, u kojem je A-2 ligaš Zamet jedna premosnica onog prijelaska iz juniorske kategorije u seniorsku. Igrači koje vodi trener Hrvoje Radanović pokazali su značajan napredak. Imali smo u fokusu igrače poput JelenićaFerenčića Vucića, koji su uvijek tu uz mogućnost da uskoče u prvu ekipu. Imamo Davora Tadeja u kadetima, među šest u Hrvatskoj, kondicijskog trenera Davora Lješevića te još puno kvalitetnih ljudi koji rade u školama košarke.

Hoće li većina momčadi ostati na okupu? Postoje određeni igrači, kao što su Dino Šamanić, Marjan Čakarun i Dino Cinac kojima istječu ugovori, pregovara li se s njima oko produljenja?

U ovom trenutku ni za jednog od njih trojice  ne mogu reći da će ostati, ni da će otići. Ako ti igrači dobiju ponude koje mi ne možemo pratiti, oni će naravno preseliti u drugu sredinu. Želimo kompetitivnu ekipu i zadovoljne igrače, to je ono što je najvažnije, pronaći zajednički jezik.

VLADIMIR ANZULOVIĆ - Gledao je neke naše utakmice. Prati sve, posebno skupinu igrača s kojima je radio. Svojom nevjerojatnom energijom učinio je sjajne stvari u svoje dvije godine u Kvarneru. Odličnim poslom dignuo je sebe i klub u žižu zanimanja. Vjerujem da će i on i Marijan Mance te neki novi treneri koje dovedemo imati sjajnu budućnost.

Kako će izgledati formiranje momčadi za sljedeću sezonu?

Tu smo u konformnoj situaciji, budući da te stvari možemo rješavati tijekom sezone. Sada imamo šest, sedam igrača pod ugovorom. Promjena će biti. Tu će trebati još možda dva igrača, pratimo dosta igrače i puno razgovaramo o tome. Imamo ideju kako bi to trebalo izgledati. Iskusni Siniša Štemberger ima još dvije godine ugovora, kao i Mauro Veljačić. Imamo Dina Vidmara na posudbi u Škrljevu, a  ovisno o tome koju bi ulogu imao kod nas, postoji mogućnost da ga vratimo.

Kakav je plan rada i priprema preko ljeta?

Od prvog lipnja do prvog srpnja radi se individualno, kako u tehničko-taktičkom, tako i u fizičkom smislu. Igrat ćemo neke utakmice, imat ćemo i dane otvorenih vrata, u kojima će se neki novi igrači moći pokušati dokazati i nametnuti. Onda do sredine kolovoza slijedi potpuni odmor, nakon čega se kreće s radom, a sezona kreće početkom listopada.

Pogled prema idućoj sezoni?

Želimo imati mladu i potentnu ekipu, u kojoj mlađi igrači imaju uloge nositelja, uz potporu starijih. I da kroz sustav natjecanja maksimalno pokažu svoj potencijal. Naš cilj rezultatski je osigurati opstanak bez dodatnih stresova. Imamo iskustva, znamo na koji način i psihološki i medijski predstaviti ciljeve, kako voditi tu sezonu. Mislim da bi bilo prepotentno i bahato prognozirati nešto drugo osim ostanka. Želimo biti skromni, puno raditi i dati priliku mladim igračima da izvuku najbolje od sebe. Za što će to biti dovoljno, vidjet ćemo. No, smatram da je ovo jedna stabilna priča i da imamo pravo biti optimisti, zaključio je Šamanić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.