Hrvatski radio

Radio Rijeka

Leona Popović ususret olimpijadi: osjećam se super na skijama!

31.01.2022.

13:54

Autor: Nenad Lučić

Leona Popović s roditeljima, ocem Tihomirom i majkom Ljiljanom

Leona Popović s roditeljima, ocem Tihomirom i majkom Ljiljanom

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Zbog ovosezonskih rezultata u Svjetskom skijaškom kupu, koji je svrstavaju u elitnu skupinu najboljih slalomašica, nastupi alpske skijašice Leone Popović na predstojećim će se Zimskim olimpijskim igrama u Kini pratiti s posebnim zanimanjem. Danas, kao i u nekim teškim trenucima dosadašnje karijere, velika su joj i stalna potpora roditelji te žitelji njezinog Mrkoplja.  

Svoje drugo olimpijsko putovanje alpska skijašica Leona Popović nije, kao ni ono prvo prije četiri godine, slučajno započela druženjem s roditeljima, prijateljima i sumještanima u Mrkoplju. Svi oni su joj, kako kaže, stalna podrška. 


Rezultat slučajnosti nije bio niti odabir skijališta Čelimbaša kao lokacije druženja, jer ono je, uz skijaške trene na području Begovog Razdolja, mjesto gdje je Leona Popović napravila svoje prve skijaške korake. Prvi ju je na skije stavio otac Tihomir, a otad do danas se okušala u rukometu, dok joj je, radi kondicijskih priprema, od velike koristi bilo i bavljenje nordijskim skijaškim disciplinama. 


Međutim, ključni za odabir sporta kojim se želi baviti, za Leonu Popović bili su odlični rezultati na europskim natjecanjima u alpskom skijanju. Neovisno o tom odabiru, sportski uzor Leoni Popović je, kao i svim mladim sportašima iz Mrkoplja, biatlonac Jakov Fak, koji je prije dvanaest godina u malo goransko mjesto donio prvo (brončano) odličje sa Zimskih olimpijskih igara. 


Uoči nastupa na predstojećoj zimskoj olimpijadi za mladu je alpsku skijašicu poticajno saznanje da je upravo prije odlaska na planetarno najznačajniju sportsku manifestaciju uspjela dosegnuti željenu formu. Dolazak na prag ulaska u elitnu skupinu svjetskih slalomašica nije bio lagan, zbog činjenice da je na slalomskim utrkama početkom sezone startala s visokim startnim brojevima. Mnogo teži i zahtjevniji bio je povratak Popović na stazu nakon teških ozljeda, koje su u velikoj mjeri obilježile njezinu dosadašnju karijeru. Ključna je pritom, kaže skijašica, bila upornost, koja, uz rad i trud, uvijek iznjedri željeni rezultat. 


Dosadašnji rezultati Leone Popović, ujedno pokazuju da spominjanje Općine Mrkopalj, kao kolijevke hrvatskog skijanja, nije samo posljedica prisjećanja na neka prošla vremena, već priča koja i dalje traje, iako je riječ o sredini koja, prema posljednjem popisu stanovništva, ima tek nešto više od 900 žitelja. Poslušajte priču:

Leona Popović odabrala je dobar put

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.