Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mali Lošinj: počinje Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu

13.09.2017.

10:51

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Malom Lošinju, okupljanjem sudionika i poribljavanjem, počinje četverodnevno 31. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu, zbog čega su uz 120 sudionika prvenstva na taj otok stigli i brojni turisti iz 20 zemalja Europe i Afrike, doznaje se iz malološinjske Turističke zajednice.

Prvenstvo se održava od 13. do 17. rujna, a organiziraju ga Turistička zajednica, Sportsko ribolovno društvo Udica Mali Lošinj, Grad Mali Lošinj i Jadranka Grupa. Potporu je pružila i Hrvatska turistička zajednica, a kako ističe direktor Turističke zajednice Malog Lošinja Dalibor Cvitković, prvenstvo se održava u sklopu festivala "Lošinjskim jedrima", koji će od 2. do 23. rujna oživjeti i predstaviti povijesno i kulturno naslijeđe lošinjskog pomorstva.

Natjecat će se reprezentacije Hrvatske, Italije, Grčke, Finske, San Marina, Slovenije, Turske, Ukrajine, Alžira, Južne Afrike, Danske, Španjolske, Bugarske, Cipra, Rusije, Tunisa, Egipta i Norveške.

Malo je poznato da je Mali Lošinj zapravo kolijevka podvodnog ribolova, jer je prvo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu održano prije 60 godina, 1957. godine upravo u Malom Lošinju, pa je stoga, ističe Cvitković, veliko zadovoljstvo biti domaćin prvenstva, tim više što je Lošinj 2010. bio i domaćin Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu.

"Trenutno na Lošinju boravi oko devet tisuća turista, kojih do kraja tjedna očekujemo i nešto više. Svi hoteli su dobro popunjeni, i zbog tog prvenstva, a sudionici iz Španjolske i još nekih zemalja već su oko mjesec dana na Lošinju zbog pregleda morskog terena, upoznavanja s vrstama riba koje tu imamo i drugog", otkriva Cvitković.

Natjecateljski dio prvenstva trajat će dva dana, 15. i 16. rujna, u akvatoriju otoka Lošinja, a među sudionicima bit će i neki od najboljih svjetskih podvodnih ribolovaca, poput svjetskog prvaka Giorgiosa Vasilioua sa Cipra i vice prvaka Giannisa Siderisa iz Grčke te nekadašnjeg europskog, svjetskog i višestrukog državnog prvaka u podvodnom ribolovu, Lošinjana Daniela Gospića.

Prvi dan, 13. rujna, namijenjen je najmlađima koji će poribljavati u luci Mali Lošinj, dok će se svečano otvorenje Euro-afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu biti 14. rujna predvečer, uz defile svih sudionika i zabavni program.

"Očekujemo vrhunske natjecatelje i rezultate prvenstva, koje nije bilo lako organizirati jer mnoga prvenstva stranih reprezentacija još nisu završena", poručio je je predsjednik ribolovnog društva Udica Dragan JambrošićOn tvrdi da je Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu kvalitetnije od svjetskog, jer se tu natječu "top reprezentacije", koje se lakše prilagođavaju terenu s puno ili malo ribe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.