Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:20 / 14.06.2017.

Autor: Korado Vujnović

Napustila nas je neponovljiva Milka: više od 40 godina posvetila je sportu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Njeni problemi su bili samo njeni, a svima oko sebe davala je samo najbolje od sebe. Obilježila je hrvatski i svjetski sport svojim postignućima, ali prije svega, obilježila je sve nas koji smo je poznavali. Mijenjala nas je, voljeli smo je i zauvijek će ostati naša Milka, rekao je Barać.

Brojni prijatelji, sportaši i sportski djelatnici oprostili su se na današnjoj komemoraciji od ponajbolje svjetske paraolimpijke Milke Milinković. Napustila nas je neponovljiva Milka, osoba koja je  zračila neiscrpnom pozitivnom energijom i vedrim duhom, sportašica koja je jedina u svijetu nastupila na deset paraolimpijskih igara.

Legendo, sportska legendo. Svi sportaši danas tuguju za tobom. Bila si najveći sportaš, i to ne samo u Hrvatskoj, već i na svijetu. Malo tko može ostvariti to što si ti ostvarila. Više od 40 godina posvetila je sportu. Sama se borila i izborila za sve, uspjela je. Nju je cijeli svijet poznavao. Neću zaboraviti kad smo dvije godine pred Olimpijadu u Londonu primljeni kod britanskog veleposlanika u Zagrebu. Na tečnom hrvatskom jeziku, između ostalog je rekao rečenicu koju nikada neću zaboraviti: Hrvatska ima nešto što Engleska nema – Milku. Godinu dana kasnije pozvao je sve sportaše, a kad je Milka došla, kleknuo je pred nju i dugo razgovarao s njom. Svijet ju je jako cijenio. Bila je jako hrabra i poštena. O sportu je znala sve, i ubuduće ćemo paziti kakve ćemo odluke donositi vodeći računa što bi ona o tome rekla, rekao je potpredsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke Miljenko Mišljenović.

Nije Milka bila samo velika sportašica, bila je osoba vedra duha i nescrpne pozitivne energije.

Nastupiti na deset olimpijskih igara i osvojiti medalje, to je naša Milka. Rušila je sve barijere. Ona je bila naša Milka, širokim osmijehom poput magneta je sve privlačila. Svi smo uživali u njenom društvu. Njeni problemi su bili samo njeni, a svima oko sebe davala je samo najbolje od sebe. Obilježila je hrvatski i svjetski sport svojim postignućima, ali prije svega, obilježila je sve nas koji smo je poznavali. Mijenjala nas je, voljeli smo je, i zauvijek će ostati naša Milka. Ostala je praznina koju nitko neće moći popuniti. S njom je otišao i njen zarazni osmijeh i zdravi humor koji je sve obarao s nogu, rekao je u ime Kluba riječkih olimpijaca predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać.

Milka je izgubila jednu od rijetkih utakmica u svom životu, činjenica je to koju je teško prihvatiti.

Bila je nepresušan izvor motivacije, nade i vjere. Bila je primjer osobe koja se ne predaje. Kroz život su je vodili volja i upornost, uz saznanje da prepreke postoje samo u našim glavama. Žao mi je što je više neću susretati i nasmijati se nekom novom vicu o plavušama, i tu je bila nepobjediva, i jako će mi nedostajati, rekao je između ostalog riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Bila je osoba nepobjediva duha. Bila je od onih za koje mislite da ih ništa ne može zaustaviti i zato nas je njen odlazak jako rastužio. Bila je uzor svima nama i dokazala je da se na Olimp može popeti i u kolicima, skratio je svoj govor vidno ganuti župan Primorsko-goranski Zlatko Komadina.

Sve Milkine uspjehe, odličja i sportska dostignuća u podužem govoru nabrojio je predsjednik Hravtskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić. Posljednji ispraćaj Milke Milinković je u srijedu u 17 sati na groblju u Kraljevici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.