Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova pokretna sanjkaška traka na Čelimbaši kod Mrkoplja

03.01.2022.

15:06

Autor: Nenad Lučić

Nova sanjkaška traka kod Mrkoplja

Nova sanjkaška traka kod Mrkoplja

Foto: - / Općina Mrkopalj

Montažom pokretne, sanjkaške trake na Čelimbaši kod Mrkoplja, Primorsko-goranska županija u Gorskom kotaru nastavlja sufinancirati program opremanja manjih sanjkališta i skijališta. Provedba tog ulaganja ujedno je i dobar poticaj za dugoročno razmišljanje o načinu rješavanju niza infrastrukturnih, ali i imovinskih pitanja na lokaciji važnoj za goranski zimski turizam. Kratkoročno se iščekuje sredina ovoga tjedna, uz nadu da će najavljeno zahlađenje donijeti željene količine snijega.

Za novo ulaganje na Čelimbaši PGŽ je osigurala 750 tisuća, a njegova je ukupna vrijednost oko 1,1 milijun kuna. 


Nakon svega, načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović ima razloga biti zadovoljan brzinom realizacije vrlo složenog projekta. Naime, u sklopu postupka javne nabave trebalo je, preko dobavljača iz Bosne i Hercegovine, riješiti dopremanje opreme austrijskog proizvođača, što u razdoblju korona krize nije bilo nimalo jednostavno. Ujedno je dodatni novac trebalo uložiti u otkup dijela čestica od privatnih posjednika na Čelimbaši, kako bi sanjkaška traka u cijelosti mogla biti položena na parceli u vlasništvu Općine Mrkopalj. Pribroji li se tome rješavanje pitanja električne energije s HEP-om, načelnik Brozović s razlogom ističe da su općinske službe odradile hvalevrijedan posao. 


U Mrkoplju s nestrpljenjem iščekuju prvi obilniji snijeg kako bi korist od kupnje osamdesetak metara duge sanjkaške trake došla do punog izražaja. Ona će nesumnjivo biti od koristi sanjkašima i skijašima početnicima jer je njezina brzina sedam metara u sekundi. Iako će za upoznavanje svih njezinih značajki ipak trebati pričekati snježne dane, već prve informacije kažu da je riječ o suvremenoj i vrlo kvalitetnoj opremi. 


Sve ono što je napravljeno u razdoblju njezine nabave, moglo bi biti dobro iskustvo, pri rješavanju još uvijek brojnih imovinskih i infrastrukturnih problema na Čelimbaši. Posla će biti mnogo. Želi li se poprilično stara skijaška vučnica zamijeniti nečim suvremenijim, ponajprije će s državom trebati riješiti pitanje vlasničkog prijenosa jedne velike čestice na Općinu Mrkopalj, a na susjednom je zemljištu i sedamdesetak privatnih parcela… 


U infrastrukturnom dijelu općinski načelnik Brozović se prije svega nada kako bi, barem na prostoru sanjkališta, za koju godinu, s jednim ili dva snježna topa, bilo moguće riješiti pitanje umjetnog zasnježenja, no prethodno bi struka morala reći, može li postojeća vodovodna mreža podnijeti takvo opterećenje ili će biti potrebno pronaći neki drugačiji način. Poslušajte razgovor:

Modernizacija sanjkališta Čelimbaša

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.