Hrvatski radio

Radio Rijeka

Orijentacijsko prvenstvo Hrvatske

23.07.2013.

07:29

Autor: Nenad Lučić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sedamnaesti Croatia open, međunarodno prvenstvo Hrvatske u orijentacijskom trčanju okupilo je ove godine 1 200 sudionika iz trideset i dvije zemlje s četiri kontinenta: Europe, Azije, Australije i Sjeverne Amerike.

Natjecanje počinje danas u Crnom lugu, u srijedu će se trčati ulicama Krka, slijedi dvodnevna trka u Sungerskom lugu, da bi sve završilo u nedjelju u Golubinjaku.

Orijentacijsko trčanje je sve popularniji sport u svijetu, a Croatia open je rangiran među top pet takvih natjecanja. Više od tisuću inozemnih sudionika i njihov boravak u Gorskom kotaru značajno poboljšavaju statistiku inozemnih noćenja u Gradu Delnice.

Orijentacija je smišljeno kretanje po nepoznatom terenu s ciljem da se uz pomoć karte i kompasa osoba orijentira i pronađe unaprijed određene kontrolne točke ucrtane na karti, u što kraćem vremenu. Put između kontrolnih točaka bira sam, a staza sezadaje tako da provjerava sve tehničke i kondicijske sposobnosti natjecatelja. Različitost terena na kojem se natjecanje odvija uvjetuje sposobnost brze prilagodbe uvjetima.  Međunarodni savez za orijentacijsko trčanje osnovan je 1961., a od 1977. je takvo trčanje olimpijski sport.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.