Hrvatski radio

Radio Rijeka

Petar Klovar je svjetski rekorder u ronjenju na dah

08.09.2022.

11:28

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Svjetski rekorder u ronjenju na dah

Svjetski rekorder u ronjenju na dah

Foto: HTV / HRT

Hrvatska ima svjetskog rekordera u ronjenju na dah. Trećeg dana održavanja natjecanja u dubinskom ronjenju Adriatic Depth Tropy hrvatski ronilac Petar Klovar postavio je novi svjetski rekord i to u najtežoj disciplini - zaron bez peraja. Zaronio je na dubinu od 93 metra.

Nekoliko minuta pripreme i zaron u morske dubine. U najzahtjevnijoj disciplini - zaronu bez peraja - Petar Klovar nosi titulu najboljeg.


- Bilo je dosta teško, hladno, ali znao sam da će tako biti i mogu reći da sam dao 100 posto sebe. Na putu prema dolje sve je nekako rutina, znam što u kojem trenutku moram raditi i na to sam fokusiran, ali nakon okreta postane teže jer znam da je iznad mene još 90 metara koje moram proći i stisnuti, kaže Petar Klovar, ronilac i svjetski rekorder.


Rekord je postavljen prema federaciji CMAS na najdubljoj točki Kvarnera. Morski procjep spušta se do 120 metara dubine.


- Najbolji zaron mi je bio 68 metara. Pokušao sam i 80, ali nije mi išla kompenzacija. Meni je svake godine sve ljepše i ljepše i što više iskustva imam to više uživam u zaronu. Uživam biti u moru i duboko zaroniti, kaže Boris Milošić, ronilac.


Na put prema dolje krenuli su ronioci sa svih strana svijeta u sklopu dubinskog natjecanja koje se ovdje održava petu godinu zaredom.


- Tu smo, na brodu, na moru između Plavnika i Cresa, ponosni smo domaćini ovog natjecanja, ljudi su zadovoljni i vraćaju se iz godine u godinu, kaže Igor Hrast, Grad Krk, pokušavajući zaroniti sve dublje i dublje.


Poslušajte što je Petar Klovar rekao slušateljima Radio Rijeke:

Petar Klovar o rekordu u najtežoj disciplini

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.