Hrvatski radio

Radio Rijeka

Petar Skansi: Dalipagić je bio bolji igrač od Larryja Birda!

08.08.2017.

10:44

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prošlo je dvadeset i pet godina od kako je košarkaška reprezentacija Hrvatske igrala olimpijsko finale protiv američkog Dream Teama. Na klupi je kao izbornik sjedio jedan od naših najvećih košarkaša svih vremena - Petar Skansi.

Četvrt stoljeća kasnije Petar Skansi reći će nam kako mu je vođenje te reprezentacije bio jedan lakših trenerskih zadataka, jer su tadašnje velike igračke zvijezde u reprezentaciji bile izuzetno motivirane. "Desetak godina kasnije sam na jednom primanju u Vladi RH potpredsjednici i ministrici branitelja Jadranki Kosor rekao kako smo tada i mi bili branitelji na prvoj crti bojišta koje se zvalo Olimpijada", rekao je Skansi u programu Radio Rijeke.

"U rujnu ćemo se sastati i obilježiti 25 godina od tog uspjeha, što mi je izuzetno drago jer ne znamo slaviti rezultate iz prošlosti. Samo se živi za danas, već za sutra se ne živi, a ovo prije 25 godina kao da se nije ni dogodilo", govorio je Pero Skansi u programu Radio Rijeke, kojeg smo ugostili nakon što smo čuli kako već neko vrijeme živi u Lovranu.

"Kupio sam 2000. godine tu jednu podrtinu na moru. Od 1983. sam živio u Ljubljani, a barku sam držao u marini u Ičićima i zaljubio sam se u ovaj kraj. Kad god bih izašao iz marine, prošao bih kraj te kućice i razmišljao kako mi ništa više od toga ne bi trebalo.

Split je moj rodni grad, ali mi je nekako bio van ruke za posao koji sam dvadesetak godina obavljao u Italiji. Ali ne kontinuirano, tako da mi je iz Ljubljane bilo lako opet otići u Italiju kad bi me pozvali, geografska pozicija Ljubljane mi je dopustila da budem mobilan. Tako me jednom i Praja Dalipagić pozvao da dođem pomoći Veneciji.

Iako ne volim rangiranja tko je bio najbolji, je li to bio pokojni Ćosić ili pokojni Dražen, Praja Dalipagić je za mene bio najbolji košarkaš kojeg sam trenirao. Sve je mogao sam. Da je igrao u NBA-u, što je po meni i trebao, vidjelo bi se da je bio bolji od Larryja Birda. On je bio monstrum koji se zadovoljio igranjem u Veneciji, u kojoj smo, međutim, sjajno živjeli", pričao nam je u programu Radio Rijeke Pero Skansi, košarkaška legenda koja je i kao igrač i kao trener osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti.

Prisjetio se i trenutaka kada je Dalipagić dao Bologni, prvaku Italije, 70 koševa u jednoj utakmici. Odgovarao je na pitanja zašto danas više nemamo stotinu koševa po utakmici, zašto je rano postao trener, zašto se i trenerskog posla rano ostavio, kako bi riječka košarka mogla slijediti primjer riječkog nogometa i kako imamo izuzetno talentiranu generaciju hrvatskih košarkaša. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.