Hrvatski radio

Radio Rijeka

Poznata imena treniraju na Nafti: Marinelli, Boban, Juričić, Salamun...

18.07.2015.

17:07

Autor: Ivan Dorian Molnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za naše mlade igrače veliko je iskustvo kad na treningu imaju prilike sparirati takvim seniorskim imenima. Također, gosti treneri ovog ljeta puno su pomogli, kaže trener juniora Kvarnera 2010 Hrvoje Radanović.

Kao i u svim timskim sportovima, seniori su u košarci vrh piramide čiji bi se temelji postupno trebali graditi od najniže stepenice. Nije novost da dobar rad u omladinskom pogonu često jamči stabilnost, ali i uspješnu budućnost kolektiva. Takvu sportsku politiku već dugi niz godina provodi Kvarner 2010, riječki A-1 ligaš koji naglasak stavlja upravo na rad s mladim igračima. Onima koji će jednom biti glavni nositelji igre. Ljetnu stanku trener Kvarnerovih juniora Hrvoje Radanović koristi kako bi iz „bazena“ igrača iznjedrio ono najbolje. U tome mu pomažu i poneka dobro poznata imena u riječkoj košarci.

Juniorska i kadetska ekipa odradile su prijelazni period od sredine lipnja do danas, kao i mlađi kadeti pod vodstvom trenera Branka Musića. Cijelo ljeto se radi, imamo tri tjedna pauze, a pripreme za novu sezonu počinju 10. kolovoza. Ono što želim istaknuti je  da je puno bivših seniora kluba dolazilo na treninge pomagati našim mladim igračima, kaže Radanović te otkriva tko sve trenira s omladinskim pogonom Kvarnera.

Tu su, primjerice, bili igrači Paolo MarinelliIgor SalamunAntonio Boban i Matteo Juričić, Marin Modić i Darko Bobanović. Zahvaljujem im se na suradnji, koja pokazuje da je Kvarner 2010 postao „brend“. Bivši igrači rado dolaze u svoju staru dvoranu, gdje su se nekoć znojili i davali sve od sebe za napredak. To daje određenu veličinu klubu, Uprava na čelu s predsjednikom Duškom Miočićem zaslužna je za to, kao i sportska politika koju provodi direktor Marko Šamanić, govori nekadašnji pomoćnik Vladimira Anzulovića za seniorskim kormilom riječkog A-1 ligaša.

Imao je Radanović i stručnu pomoć renomiranih te iskusnih košarkaških stratega.

Pozvao sam u Rijeku goste trenere koji su se rado odazvali i napravili trening. Bio je tu Adir Amar, izraelski stručnjak, trener omladinskih reprezentacija Izraela. Naravno, puno je značio i rad dva bivša trenera Kvarnera i dugogodišnja igrača, Aleksandra Ščepanovića Zorana Oštrića. Za mlade igrače veliko je iskustvo raditi s takvim seniorima i imati prilke učiti od iskusnih trenera. Uz mene je na parketu radio kondicijski trener Dinko Jukić, olimpijski plivač, dok su savjeti i individualni rad Davora Lješevića, također kondicijskog trenera koji je ujedno i mentor kondicijske pripreme juniorskoj momčadi te iskusnih klupskih trenera Roberta Jurkovića i Davora Tadeja dali široku dimenziju u radu, zaključio je Hrvoje Radanović.

Paolo Marinelli svakako je najzvučnije ime koje je ovoljetne treninge odrađivalo na Nafti. Veza između Kvarnerovog trenera juniora i nadarenog riječkog organizatora igre seže još iz Splita, gdje je Radanović radio u omladinskom pogonu trofejnog hrvatskog košarkaša Nikole Vujčića. Marinelli, 20-godišnji playmaker slovenske Union Olimpije s hrvatskom reprezentacijom do 16 godina osvojio je naslov prvaka Europe 2011. godine, a godinu nakon toga uzeo je i broncu na Svjetskom prvenstvu.  Prema nekim neslužbenim informacijama, nije nemoguće da se Marinelli nakon ABA-ligaškog iskustva vrati u Rijeku i obuče dres Kvarnera. Uostalom, na nedavnom predstavljanju Petra Marića u Kvarneru najavljeno je skorašnje novo druženje s novinarima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.