Hrvatski radio

Radio Rijeka

Priča o uspjehu: dvije Riječanke na prvom natjecanju osvojile državno zlato

10.12.2015.

14:01

Autor: Klaudija Modrić Plantarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvije mlade Riječanke – Mladenka Blažanović i Ingrid Sterpin - na nedavnome Državnom prvenstvu u powerliftingu, održanom u Vukovaru, osvojile su zlato svaka u svojoj seniorskoj kategoriji. A to im je bilo prvo sportsko natjecanje!

Powerlifting je relativno nepoznati sport u Hrvatskoj, pogotovo za žene, no ipak se sve više pripadnica nježnijeg spola bavi tom, u svijetu popularnom sportskom vještinom. Mladenka Blažanović (26) i Ingrid Sterpin (27) u svojim su se kasnim dvadesetima okitile najsjajnijim odličjem u powerliftingu.

Djevojke redovito vježbaju funkcionalni fitness sa svojim trenerom Davidom Antonićem, koji je i otkrio njihov potencijal. Iako su djevojke bile krupne i povremeno dosezale i troznamenkastu brojku u kilogramima - on nije gubio nadu. 

Zlatna odličja sada sjaje oko vrata Ingrid i Mladenke. U Rijeci nema puno sportaša koji se bave ovim disciplinama, tako da su nastupile za zadarski klub Behemot, koji je trenutačno po uspjesima treći klub u Hrvatskoj.

No, što je powerlifting? Iako je u svijetu izrazito popularan, u Hrvatskoj još je u razvoju. Riječ je o sportu u kojem se testira maksimalna jakost čovjeka u tri discipline: stražnji čučanj, potisak s klupe - bench press - i mrtvo dizanje.

I dok djevojke uživaju u medaljama i powerliftingu, one svakoga dana odrade i svoje osmosatno radno vrijeme. Mladenka je ekonomistica s klasičnim radnim vremenom i powerlifting je njezin hobi od kojega ne može živjeti, ali je izvrsna prilika za rješavanje stresa. Ingrid je magistrirala elektrotehniku i kaže kako bez powerliftinga u večernjim satima više ne može. Cure ne misle na ovome stati - tek su počele, a mi im želimo puno uspjeha! Javlja Klaudija Modrić Plantarić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.