Hrvatski radio

Radio Rijeka

Regata tisuću otoka: pobjeda britanskom "Phosporusu"

25.09.2016.

15:54

Autor: SCOR

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Phosporus" Marka Emersona iz Velike Brtianije u kategoriji jednotrupaca i "Sayg I" Andreasa Hofmeiera iz Austrije u kategoriji višetrupaca pobjednici su četvrte Regate tisuću otoka. Drugu etapu obilježio promjenjiv vjetar.

Druga etapa od Tivta to Rijeke protekla je u uvjetima promjenjivog vjetra koji su zahtijevali dosta strpljenja u odabiru najbržeg kursa među više od tisuću otoka hrvatskog Jadrana. Startalo se po laganom vjetru sve do izlaska zaljeva Boke Kotorske, nakon čega je jedrilice pratila bura i gotovo idealni uvjeti za jedrenje. Sredinom druge etape vjetar je počeo opadati i varirati, pri čemu su se jedrilice na samo nekoliko milja udaljenosti često znale naći u potpuno različitim uvjetima. 

Očekivano, prvi je liniju cilja u riječkoj luci presjekao mađarski "Wild Joe" za 40 sati 55 minuta i 40 sekundi što je brže nego vrijeme prve etape, ali još uvijek daleko sporije od rekorda koji je isti brod postavio prošle godine s 32 sata i 45 sekundi. Međutim, pogledom na sustav praćenja pozicija ostalih jedrilica na web stranicama regate, bilo je jasno da će "Wild Joe" teško zadržati prvo mjesto druge etape po korigiranom vremenu. 

Najprije je talijanska "Margherita" Pietra Burella završila u Rijeci nakon 49 sati 25 minuta i 46 sekundi, što je bilo dovoljno za 9 minuta i 9 sekundi prednosti po korigiranom vremenu. Nakon nešto više od dva sata na cilj je stigao britanski "Phosporus" Marka Emersona i preuzeo vodstvo po korigiranom vremenu.

Vrijeme je tada počelo raditi za britansku posadu pojačanu hrvatskim jedriličarima Niki Keser i Hrvojem Petrovićem, a obzirom na pozicije jedrilica iza njih, ubrzo se pokazalo da druge jedrilice ne mogu više prestići "Phosporus" koji je s trećim mjestom iz prve etape mogao polako početi sa slavljem ukupnog pobjednika. Jedina jedrilica koja ih je mogla dostići bila je češka "Giulia" Jana Johana Hirnsala. Međutim, nakon dosta borbe s vjetrom koji je stalno stajao, pa opet počinjao, češka posada završila je utrku tek sljedeći dan ujutro. "Giulia" je ipak osvojila četvrto mjesto u drugoj etapi što je bilo dovoljno za drugo mjesto u ukupnom poretku.

Treće mjesto pripalo je slovenskom "Macropusu" s Boštjanom Jančarom s dva šesta mjesta u dvije etape, a koliko si bili izjednačen rezultati nakon dvije vrlo promjenjive etape najbolje pokazuje činjenica da je između trećeg "Macorpusa" i šestog "Sultana" samo dva boda razlike.

U kategoriji višetrupaca samo su dva završila drugu etapu. Austrijski "Sayg I" Andreasa Hofmaiera bio je bolji od njemačkog "Lazy" Richrada Muellera, nakon što je u prvoj etapi poredak između ove dvije jedrilice bio obrnut. S jednakim ukupnim brojem bodova "Sayg I" osvojio je naslov pobjednika kao u bolji u zadnjem jedrenju.

Ovogodišnja Regata tisuću otoka još je jednom pokazala koliko zahtjevno i izazovno može biti jedrenje na jednom od najljepših kurseva za odobalne regate koji priroda može kreirati. Regatu je putem sustava praćenja uživo na web stranicama pratilo više tisuća posjetitelja, a cilj u riječkoj luci pružio je nekoliko zanimljivih dvoboja u kojem su jedrilice nakon 279.5 NM završavale s nekoliko sekundi razlike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.