Hrvatski radio

Radio Rijeka

Regata tisuću otoka: "Wild Joe" pobijedio rušeći rekorde

27.09.2015.

10:36

Autor: SCOR Objava za medije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mađarski Wild Joe za više od sata popravio je svoj rekord u realnom jedrenom vremenu prve etape Regate tisuću otoka. U 2. etapi je od prošle godine rekord držao Esimit Europa 2, ali Wild Joe je presjekao liniju cilja u Rijeci nakon točno 32 sata i 45 sekundi i popravio rekord za više od pet sati.

Lov na rekord. Bura, jugo, kiša, sunce, vjetar, bonaca, dan i noć. Neizvjesnost. Minute odlučuju o pobjednicima nakon 48 sati jedrenja. Sve je to donijela ovogodišnja Regata tisuću otoka.

Wild Joe u trenutku postizanja rekorda nije bio sasvim siguran i u pobjedu po korigiranom vremenu. Noć i jutro su u riječkoj luci protekli u stalnom izmjenjivanje bonace i bure i opet se kao na cilju prve etape zadnjih nekoliko milja za neke jedrilice činilo kao vječnost. Tijekom noći završili su Megaenergija i Damaco koji oboje nisu uspjeli prestići Wild Joe po korigiranom vremenu.

Ovogodišnja Regata tisuću otoka još je jednom pokazala koliko je zahtjevna te koliko treba poštovati more i vremenske uvjete uz sigurnost posade na prvom mjestu. U prvoj etapi austrijska Hidra Goeste Pongratza rasparala je glavno jedro što ju je primoralo na odustajanje. Sličan problem imala je ruska posada na jedrilici AK-47 s Mikhail Tekuchevom za kormilom, ali oni su uz dopuštenje regatnog odbora uspjeli zamijeniti glavno jedro, uz stajanje u Rogoznici. Jako jugo na startu druge etape zadesilo je i Luciu X te su i oni morali zamijeniti glavno jedro u Dubrovniku. Ipak, najbolju priču s regate imat će posada trimarana Lazy kojeg je grom pogodio u jarbol na startu druge etape te su zbog kvara svih elektirčnih uređaja morali odustati. U svim incidentima nije bilo ozljeđenih i posade su postupale u skladu s propisima i postupcima u takvim situacijama. 

Zatim su u manje od pet minuta liniju cilja presjekli Hispaniola, Macropus i Teuta od kojih je Macropus Boštjana Jančara uspio za 43:05 minuta nadmašiti Wild Joe-a i odnijeti pobjedu u drugoj etapi. S trećim mjestom u prvoj etapi i pobjedom u drugoj etapi te ukupno 4 boda, Macropusu je za ukupno pobjedu na regati trebalo da bar još jedna jedrilica pretekne Wild Joe, a najbliži tome bio je Stribor Nedeljka Mahmutovića koji je s burom došao na cilj u Rijeci malo prije 11 sati što je bilo dovoljno samo za 3. mjesto na drugoj etapi s 15:29 minuta zaostatka po korigiranom vremenu iza Wild Joe-a. Tih 15 minuta nakon više od 46 sati jedrenja donijelo je ukupnu pobjedu Wild Joe-u te drugo mjesto Macropusu. Striboru je time izmaklo treće mjesto u ukupnom poretku.

Koliko je regata bila izjednačena pokazuje i činjenica da čak tri jedrilice od 3. do 5. mjesta imaju jednaki broj brodova, pa su se temeljem boljeg najboljeg rezultata plasirali 3. Damaco Berislava Vranića (2 i 6. mjesto), 4. Stribor Nedeljka Mahmutovića (5 i 3. mjesto), 5. Hispaniola Sauliusa Veselauskasa (4 i 4. mjesto). U konkurenciji višetrupaca najuvjerljiviji je bio hrvatski Proper Job 2 s Markom De Micheli Vitturiem za kormilom i najmlađom posadom na regati koja je bila i kraća za jednog člana posade koji se iskrcao u Crnoj Gori. Pobijedili su nakon 46:54:23 sati i odmah je bilo jasno da ih druge jedrilice više ne mogu stići po korigiranom vremenu. S drugim mjestom u prvoj etapi i pobjedom u drugoj etapi Proper Job 2 zasluženo je ponio naslov ukupnog pobjednika u kategoriji višetrupaca.

Posebno je bilo zanimljivo pratiti kurs austrijskog trimarana Sayg I Andreasa Hofmaiera koji je prvi u tri godine Regate tisuću otoka odabrao jedriti između Istre i Cresa što se pokazalo kao dobar izbor jer je ostvario skoro sat i pol prednosti u realnom vremenu ispred Tabee Wernera Stolza. To ipak nije bilo dovoljno za bolje korigirano vrijeme. Tabea je tako osvojila drugo mjesto u ukupnom poretku, dok je treći Hikari Berka Plathnera

Dodjelom nagrada završila je 3. Regata tisuću otoka i počele su pripreme za četvrtu koja će se održati od 15.-25. rujna 2016. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.