Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječanin Vitomir Maričić osvojio svjetsko zlato u ronjenju na dah!

25.06.2021.

12:05

Autor: HRT - Radio Rijeka

Vitomir Maričić na pobjedničkom postolju (Foto: press)

Vitomir Maričić na pobjedničkom postolju (Foto: press)

Foto: - / -

Drugog dana Svjetskog prvenstva u ronjenju na dah u Beogradu, Riječanin Vitomir Maričić postao je svjetski prvak! U disciplini dinamika s perajama izronio je 254,3 metra i za svega 10 centimetara bio bolji od Rusa Mikhaila Briantceva te od Kineza Williama Ming Jina koji je izronio ravno 250 metara.

Vitomir Maričić je i aktualni svjetski rekorder u toj disciplini. Treba napomenuti da je hrvatski reprezentativac Hrvoje Škorić zauzeo četvrto mjesto s rezultatom 220 metara, dok je Boris Milošić ostvario 200 metara.

U ženskoj konkurenciji, Cristina Francone iz Italije je očekivano prva nakon što je nedavno ostvarila i svjetski rekord u ovoj disciplini. Opravdala je status favorita izronivši 234,7 metara i postavila još jedan svjetski rekord. Hrvatica Mirela Kardašević zauzela je odlično drugo mjesto s preronjena 232 metra. Treće mjesto ide u Ekvador: s 209 metara bio je to izvrstan nastup za Mariu Veronicu Cordobu Manchenu.

Ovo je najbrojnije svjetsko bazensko prvenstvo do sada i karakteriziraju ga teški uvjeti zbog vrućine u Beogradu, ali i izuzetno napete završnice - jer zbog promjene pravila, najbolji sportaši istovremeno startaju i rezultati su jako blizu, ali nerijetko završavaju i gubitkom svijesti.

Prvi dan prvenstva Hrvatska je otvorila s dvije zlatne medalje: Vanja Peleš iz Zagreba je u disciplini bez peraja briljirao s 226 metara ispred dva Francuza – Buordille i Elua, dok je Vitomir Maričić završio na četvrtome mjestu. U ženskoj konkurenciji je Mirela Kardašević ronila 191 metara za zlatnu medalju, ispred Poljakinja Solich-Talande i Kozerske.

Sljedećih dana očekujemo nastupe u statici, gdje pratimo Budimira Šobata, i dinamici s monoperajom, gdje je nekoliko favorita i sve je moguće. Što se tiče ronjenja u bazenu, hrvatska reprezentacija potvrdila je da je jedna od velesila, a odaziv do sada najvećeg broja zemalja sa svih kontinenata na ovome prvenstvu jasno pokazuje koliko brzo raste ovaj sport i da ima svijetlu budućnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.