Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka sportska braća: od braće Varglien do sestara Bostjančić

19.05.2015.

15:36

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. godine, naše alpinistice Darija i Iris Bostjančić osvojile su najviši vrh svijeta, Mount Everest.

Popevši se na 8850 metara nadmorske visine, postale su prve sestre u povijesti koje su istovremeno došle na najviši svjetski vrh. Riječke su se alpinistice tako upisale u sve svjetske sportske enciklopedije, a uz njih je u tadašnjoj ekspediciji bila još jedna Riječanka, novinarka "Novog lista" Vedrana Simičević.

Darija i Iris Bostjančić nisu jedine uspješne riječke sportašice koje su odrastale u istoj obitelji. Bilo je puno uspješne braće u riječkom sportu, a zanimljivo je da su gotovo uvijek nastupali u istoj disciplini. 

Možda će vam najprije na pamet pasti Ahmad i Anas Sharbini, grobnička nogometna braća, od kojih je mlađi Anas još uvijek aktivan u riječkom dresu. Nekada su gol riječkoga kluba branili braća Ravnich - najprije Mario, a kasnije njegov brat Geni. Zanimljivo, i Genijev sin Mauro je postao vratar Rijeke, pa čak i jugoslavenske nogometne reprezentacije. 

Još ranije, prije Drugoga svjetskog rata, braća Varglien - Mario i Nini - igrali su nogomet za riječku Olympiju, da bi zavidnu karijeru ostvarili u dresu torinskog Juventusa, osvojivši nekoliko talijanskih prvenstava.

Vrlo uspješni profesionalni biciklisti danas su braća Miholjević - Hrvoje i Vladimir, te braća Kišerlovski - Emanuel i Robert, a put Splita, gdje su nastavili uspješnu jedriličarsku karijeru, uputili su se sestra i brat Tina i Danijel Mihelić.

Često smo braću gledali i na riječkim bazenima, dok su branili boje Primorja. Sjećamo se braće Marinelli (Febo i Ugo), ali i braće Burburan - Davida i Viktora, čiji je otac Florio bio vrlo uspješan plivački maratonac. Danas su se u emisiji "Tri zmaja" naši slušatelji sjetili i plivačke braće Dorčić Mihovila, Bora i Ranka

Donedavno smo s kapicama Primorja gledali i mađarsku braću Varga - Daniela i Denesa, a možda ćemo uskoro gledati i navijati za još neke jer braće vaterpolista ima i u mlađim kategorijama Primorja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.