Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječki ronioci na dah postavili nove nacionalne rekorde

20.05.2021.

16:13

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Vitomir Maričić

Foto: Vitomir Maričić

Foto: - / -

Vitomir Maričić i Petar Klovar, riječki ronioci na dah, vratili su se s priprema u Egiptu gdje su na Freediving World Cup u Sharm El Sheiku postavili nove nacionalne rekorde u tri različite discipline.

Prvog dana natjecanja Petar Klovar zaronio je na 111 metara u disciplini Free immersion (FIM), povlačeći se po konopu, i osvojio je prvo mjesto ispred francuskog rekordera Thibaulta Guignesa. Klovar je na službenom treningu popravio i svoj nacionalni rekord u istoj disciplini koji je sad 114 metara.
 
"Bilo mi je jako ugodno u toplim vodama Crvenog mora nakon zime provedene na Kvarneru, pripreme su se očito isplatile, osjećam da mogu i bolje i jedva čekam nove prilike. Iskustvo u Egiptu je posložilo puno stvari, sad samo da se još bolje automatiziraju kroz ljeto i očekujemo velike rezultate", rekao je Klovar.
 
Drugog dana natjecanja Vitomir Maričić ronio je u disciplini Constant weight with bi-fins (CWTB), dakle s dvije peraje. Popravio je svoj nacionalni rekord na 97 metara dubine i zauzeo četvrto mjesto iza francuskog rekordera Abdelatifa, talijanskog rekordera Leucija i svjetskog rekordera Molchanova.
 
Trećeg dana natjecanja Maričić je ronio u disciplini Constant weight without fins (CNF), disciplini gdje ronilac zaranja bez peraja, te je popravio svoj nacionalni rekord na 77 metara dubine i osvojio prvo mjesto ispred kanadskog rekordera Winrama i njemačkog rekordera Randiga.

"Ovo je prvi put da smo otišli na prave pripreme. Za mene je dvostruko uspješna ekspedicija i kao trenera i natjecatelja, tri nacionalna rekorda su odličan rezultat, a ono što me najviše veseli je da i Petar i ja osjećamo da to ide sigurno i bolje, trebamo samo naći vrijeme i financije za ovako kvalitetnije pripreme", tumači Maričić.
 
Čeka ih nekoliko manjih natjecanja te veliko natjecanje Adriatic Depth Trophy na Krku početkom rujna koje će biti generalna proba za Svjetsko prvenstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.