Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ristoski i Talić - najbolji hrvatski sportaši s invaliditetom 2016.

09.02.2017.

20:08

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osvajačica zlatne medalje i osvajač srebra u skoku u dalj na POI u Rio de Janeiru, Mikela Ristoski i Zoran Talić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2016. u izboru HPO. Jedno od priznanja za dugogodišnji rad u sportu osoba s invaliditetom stiglo je u Rijeku.

Mikela Ristoski je nagradu za najbolju sportašicu u izboru HPO-a osvojila treći put nakon što je bila najbolja 2012. i 2015. godine, dok je Zoran Talić drugi put proglašen najboljim nakon što je slavio i 2014. Ove godine Ristovski je imala jaku konkurenciju jer je zlato na POI u Brazilu osvojila i stolnotenisačica Sandra Paović.

"Sretna sam zbog ove nagrade, prošla godina je zaista bila sjajna," kazala je članica AKOI Medulin koja je prošle godine osvojila i srebro u istoj disciplini na europskom prvenstvu u Grossetu. Medalju na EP-u je osvojio i Talić i to zlato, a potom je u Riju doskočio do srebra ponovivši tako uspjeh s POI u Londonu 2012. "Hvala svima na ovom priznanju. Sretan sam zbog nagrade. Za dobar uspjeh osim treninga je potrebno i malo sreće," poručio je, rodom Riječanin, član AKOI Agram iz Zagreba.

Osvajačice prve ekipne medalje za Hrvatsku, srebra na POI u Riju, stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić najuspješnija su ekipa u protekloj godini i to šesti put, dok je priznanje za najboljeg stručnog djelatnika dobila glavna trenerica ženske stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja IvančinPriznanja za najbolje mlade sportaše dobili su skijaši Eva Goluža i Lovro Dokić, atletičar Dominik Počekal, te plivač Matej Petrlić.

Nagradu za najboljeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima dobio je sportski ribolovac Željko Kljajić, a kod sportašica nagrada je pripala kuglačici Petri Deši

Hrvatski sportaši s invaliditetom su prošle godine osvojili 230 medalja na međunarodnim natjecanjima, pri čemu 101 zlatnu, 65 srebrnih i 64 brončane uz pet svjetskih rekorda. Svakako najveći sportski događaj prošle godine bile su paraolimpijske igre u Rio de Janeiru na kojima su hrvatski sportaši osvojili pet medalja. Osim zlata Mikele Ristoski i Sandre Paović, te srebra Zorana Talića, medalje su osvojili i stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su bile druge u ekipnom natjecanju te Velimir Šandor koji je u bacanju diska osvojio boncu.

"Iza nas je uzbudljiva godina u kojoj su naši sportaši ponovo pokazali da su među najboljima u svijetu i na svjetskoj karti promovirali Hrvatsku kao državu mogućnosti za osobe s invaliditetom" kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić na svečanosti koja je održana u  Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

"Protekla godina je bila u znaku paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru na kojima su hrvatski sportaši postigli izuzetne rezultate osvojivši ukupno pet medalja - dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu. Prvi put su četiri naša sportaša i jedna ekipa bili uvršteni u izbor Sportskih novosti za sportaša godine, a na naša stolnoteniska ekipa je proglašena najboljom," dodao je Kovačić.

Dodijeljena su i posebna priznanja za "izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom". Priznanja su dobili glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko, novinarke sportskog programa HRT-a Tea Rožman Svedrović i Lana Frančić te urednik i voditelj emisije Sport nedjeljom Z1-tv Ante BrekoZahvalnice za izvještavanje s paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru dobili su urednik foto agencije HINA-e Damir Senčar, novinar HINA-e Denis Lugarić, te novinar i snimatelj HRT-a Danijel Križ i Bojan Draksler.

Hrvatski plivački savez je dobio priznanje za razvoj plivanja osoba s invaliditetom, a priznanje za dugogodišnji rad u sportu osoba s invaliditetom dobili su Lada Jug iz Hrvatskog skijaškog saveza osoba s invaliditetom, Mario Muškardin iz Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke te Hinko Cajzler iz Sportske udruge slijepih Svjetlost.

Priznanje za promidžbu sporta osoba s invaliditetom dobili su redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Splitu na katedri za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Tonko Vlak, a posebno priznanje za 60. godina uspješnog rada i djelovanja dobio je šahovski klub slijepih Polet.

HPO je dodijelio i priznanje za pomoć u organizaciji IBSA EP-a u kuglanju za slijepe i slabovidne dobili su ga grad Koprivnica, te Koprivničko-križevačka županija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.