Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ronjenje: Svjetski rekord Petra Klovara

09.10.2021.

09:24

Autor: Hina

Fotografije: Vitomir Maričić / arhiva

Fotografije: Vitomir Maričić / arhiva

Foto: - / -

Hrvatski ronilac Petar Klovar postavio je novi svjetski rekord u dubinskome ronjenju bez peraja na CMAS svjetskom prvenstvu u Turskoj. Klovar je dva dana ranije postao i svjetski vice prvak u disciplini FIM.

Sve su oči u turskom Canu bile uprte u Petra Klovara i Alekseya Molčanova iz Rusije, a na njihovu prošlom dvoboju u Cipru oboje su diskvalificirani zbog blackouta te je cijela ronilačka javnost očekivala ovaj dvoboj. 

Klovar je šansu iskoristio na najbolji mogući način, ostvarivši uvjerljiv i čist zaron za bijeli karton na 92 metra dubine bez peraja što je ujedno i novi CMAS svjetski rekord, dok je Molčanov ponovo pretrpio blackout. 

"Zaron je bio očekivano dosta težak, uvjeti su bili odlični, imao sam veliku motivaciju jer sam znao da mogu to napraviti i da to nosi zlatnu medalju. Prije zarona bio sam dosta nervozan jer je to zaron blizu ruba trenutnih mogućnosti, a s druge strane sam imao jaku konkurenciju s puno više iskustva", kazao je Petar. 

Uz taj rezultat, koji je najbolje postignuće naše reprezentacije na ovom prvenstvu, Petar Klovar je dva dana ranije postao i svjetski vice prvak u disciplini FIM, gdje je produbio svoj status najdubljeg Hrvata u povijesti za dodatna tri metra, zaronivši na 119 metara, samo dva metra iza zlatnog Molčanova.

"Znali smo da je Petar spreman na ovakav zaron, međutim, u ronjenju male sitnice odlučuju i trebalo je to izvesti u pravom trenutku. Na Cipru je falilo malo sreće i iskustva, ali tu je svakako sve sjelo na mjesto i ova zaslužena medalja ide na pravu adresu. Jako sam sretan jer znam da će ovo biti velika motivacija za daljnji rad, a isto tako znam da je ovo tek početak i da ćemo imati još puno prilika za slavlje, jer je Petar stvarno jedan od najjačih ronioca na svijetu", kazao je Klovarov trener Vitomir Maričić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.