Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šahistkinje Liburnije i šahisti Zagreba brane naslov

25.09.2022.

10:11

Autor: Hina

Šahovska ploča

Šahovska ploča

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

U porečkom hotelu Gran Vista u subotu je počelo 30. ekipno šahovsko prvenstvo Hrvatske I. A liga za seniore u kojoj će sudjelovati 10 naših najboljih klubova te I. liga za žene na kojoj će sudjelovati devet klubova.

U muškoj konkurenciji momčadi su sastavljene od šest igrača i nekoliko pričuva, a naslov prvaka brani sedmerostruki prvak Hrvatske Zagreb. Najveći suparnici trebali bi im biti šesterostruki prvak Hrvatske riječka Liburnija i Solin-Cemex, koji je sedam puta uzastopce osvajao naslov državnog prvaka.


Po prosječnom rejtingu od 2587 bodova prvi favorit je Liburnija, drugi je Solin-Cemex sa 2547, a tek treći Zagreb s prosjekom od 2521 bod.


Zanimljivo je da ova tri kluba u svojim redovima imaju po šest velemajstora, a na prvenstvu ih je ukupno 38 uz 21 međunarodnog majstora. Na I. A ligi sudjelovat će još splitski Mornar, FeritT-Osijek, Sesvete-Agroproteinka, Pula, Petar Dedlar Pepe iz Kaštel Novog, Stridon iz Štrigove i Konaki-KŽM iz Novog Virja, jedini klub bez ijednog velemajstora.


U ženskoj konkurenciji ekipe su sastavljene od četiri igračice i nekoliko pričuva, a naslov prvakinja brani riječka Liburnija koja je do sada sedam puta osvajala naslov državnih prvakinja. Najopasnije suparnice trebale bi im biti igračice Poleta iz Buševca i zagrebačke Mladosti.


Takvu prognozu potkrepljuje i odnos prosječnih rejtinga Libirnij (2203), Polet (2149) i Mladost (2118).


Liga je skromnog sastava sa samo dvije velemajstorice i šest međunarodnih majstorica. Uz navedene klubove, na I. Ligi sudjelovat će i riječka Draga, Konaki-KŽM iz Novog Virja, Rsdnik iz Velimirovca, Kastav, Amater iz Strizivojne i zagrebački Ericsson Nikola Tesla. Natjecat će se devet klubova jer je đurđevački Picok odusrtao.


Poredak će se određivati na temelju osvojenih meč-bodova (pobjeda donosi dva, a neodlučen rezultat bod), a tek kod diobe mjesta do izražaja će doći bodovi osvojeni u partijama.


Otvaranje i 1. kola je u nedjelju, a prvenstvo završava za tjedan dana, u nedjelju. 2. listopada.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.