Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sportski velikan Pino Gjergja: "Košarka je bila i ostala moj život!"

22.11.2020.

15:45

Autor: Alen Čemeljić

Giuseppe Pino Gjergja (Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell)

Giuseppe Pino Gjergja (Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell)

Foto: - / -

Giuseppe Pino Gjergja, jedan od naših najvećih sportaša svih vremena, legendarni košarkaš Zadra i reprezentacije Jugoslavije, prekosutra 24. studenoga slavi 83. rođendan. I još uvijek igra košarku. Samo pet dana u tjednu, rekao nam je, a nismo bili baš najsigurniji da se šalio.

Košarka je njegov život, ona mu je bila prozor u svijet poslije Drugoga svjetskog rata, u vremenu iz kojeg pamti bombardirani Zadar, ruševine i mrtve ljude. Košarka se tada na području bivše Jugoslavije igrala samo u Zadru i u Rijeci, bila je na niskoj razini, dok se nije pojavila velika trojka - Radivoje Korać, Ivo Daneu i naš današnji gost na obedu Giuseppe Pino Gjergja.

Tada košarka u Jugoslaviji kreće prema svjetskom vrhu (već 1963. srebro na Svjetskom prvenstvu, a Pino u najboljoj petorci prvenstva), gdje će se zadržati 30 godina. Danas je, nažalost, daleko od europskog i svjetskog vrha. O svemu tome razgovarali smo s Pinom Gjergjom, slavljenikom u tjednu koji je ispred nas.

Zanimljivo, sutra 23. studenoga rođendan ima Petar Skansi, prekosutra Pino, a 26. studenoga, da je živ, rođendan bi obilježio veliki Krešo Ćosić, dok je samo dan kasnije, 27. studenoga, rođen Dražen Dalipagić. Velikan do velikana. Sve strijelci, kaže Pino - i na terenu i u horoskopu.

Poslušajte razgovor:

[NA OBEDU] Sportski velikan Pino Gjergja: "Košarka je bila i ostala moj život!", pripremio Alen Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.