Hrvatski radio

Radio Rijeka

Start 24. Velike Fiumanke

10.06.2023.

10:06

Autor: Tatjana Sandalj

Fiumanka

Fiumanka

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Sudionici Velike Fiumanke startali su u podne, na više od sto jedrilica, natječu se, zabavljaju i jedrima su uljepšali pogled na Riječki zaljev.

Pobjednici će biti proglašeni na Terminalu u 20 sati, a nakon toga, na istom mjestu u 21 sat počinje koncert grupe Obrazovni program. U isto vrijeme na Trgu Riječke rezolucije svirat će Grooversi.

Fiumanka je višednevno regatno okupljanje koje se u Rijeci događa u tjednu druge subote u lipnju. Jedna je od najvećih i najeksponiranijih hrvatskih regata na kojoj sudjeluje velik broj zaljubljenika u jedrenje i medijskih kuća iz Hrvatske i Europe.


Na regatnom polju bok uz bok jedre maxi krstaši i male obiteljske jedrilice, a podijeljene su u nekoliko skupina prema duljini trupa i jedrilju i o tome ovisi hoće li jedriti Racing ili Cruising, odnosno dužu ili kraću rutu regate.


Prva Fiumanka zajedrila je 2000. godine, u čast zaštitnika grada Rijeke sv. Vida. Na startu prve Fiumanke našlo se 114 jedrilica što je bio do tada nezapamćen broj brodova na nekoj domaćoj regati.


Zahvaljujući posebnom pristupu organizaciji, Fiumanka je jedinstven nautički događaj u potpunosti besplatan za sve sudionike. Nema kotizacije za sudjelovanje u regati, a svim jedrilicama koje se prijave na regatu osiguran je višednevni besplatan vez u Riječkoj luci. 


Slobodan je ulaz i na sva prateća događanja regate. 


Regata se jedri na dvije rute, dužine 7 i 14 nautičkih milja, a obje rute imaju isti start i cilj. Startna linija je između vrha riječkog lukobrana i remorkera ili regatnog broda koji označi start regate, a cilj obiju ruta je u centru luke.


Fiumanka je međunarodna jedriličarska manifestacija koju organiziraju Jedriličarski klub Maxi i agencija 2.mjesto LD uz potporu pokrovitelja i partnera regate.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.