Hrvatski radio

Radio Rijeka

Startala peta Regata tisuću otoka

17.09.2017.

14:20

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Peto izdanje regate od Rijeke do Tivta i natrag je okupilo jedanaest jedrilica na startu u Rijeci danas u podne. Jedri se istom rutom kao i prethodnih godina uz ograničenje da ne smiju jedriti pučinom, već se svi istureniji otoci u prvoj etapi moraju ostaviti s desnim bokom.

Na startu pete Regate tisuću otoka okupile su se jedrilice iz deset zemalja: Austrije, Crne Gore, Češke, Čilea, Latvije, Litve, Njemačke, Slovačke, Slovenije i Velike Britanije.

Ruta prolazi između više od 1.000 otoka pri čemu jedrilice moraju otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija ostaviti desno da bi se došlo do cilja nakon 277 nautičkih milja ispred marine Porto Montenegro u Tivtu. Druga etapa jedri se istom rutom u povratnom smjeru. 

Plovidba među otocima od jedriličara zahtijeva izvrsno poznavanje navigacije i meteorologije: između otoka postoji veliki broj mogućnosti kako izabrati najpovoljniji kurs koji ne mora nužno biti najkraći duljinom, nego samo mora biti najbrži. I pri tom sve ovisi o vjetrovima.

Rekorde etapa koje je službeno priznao World Speed Sailing Record Council drži mađarski Wild Joe Martona Josze s 27:24:05 sati za prvu etapu i 32:00:45 za drugu etapu.

Regatu se može pratiti uživo na internetu, a na Facebook stranici regate objavljivat će se fotografije s jedrilica tijekom regate. Popis prijavljenih jedrilica, uz detaljan program i sve informacije o regati dostupni su na web stranicama regate.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.