Hrvatski radio

Radio Rijeka

SUP-anje na 730 metara nad morem sve interesantnije

17.07.2022.

15:03

Autor: Nenad Lučić

SUP regata na najvišoj nadmorskoj razini u Hrvatskoj

SUP regata na najvišoj nadmorskoj razini u Hrvatskoj

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Jezero Bajer u Gorskom kotaru, smješteno je na oko 730 metara nad morem i u nedjelju je bilo mjesto održavanja zemljopisno najviše veslačke SUP regate. Bili smo na planinskom okupljanju veslača na daskama koji svoja natjecanja većinom održavaju uz more.

Zbog burnog dana u nedjelju bi bilo nemoguće na dasci veslati morem, pa se odabir termina regate na jezeru Bajer pokazao odličnim,  ističe u ime organizatora Igor Tomašić i dodaje kako broj zainteresiranih za tzv. supanje neprekidno raste.


"Za svaku je regatu sve više zainteresiranih, a to govori kako se radi o sportu koji bilježi uzlazni trend. U Fužinama smo zaprimili najviše prijava ove sezone. Najveći broj sudionika je iz Hrvatske, mnogo je Slovenaca, a imamo i jednu švicarsku natjecateljku. Sve to govori da su ljudi željni malo promjena. Na moru smo gotovo svaki dan, tijekom veslanja uvijek treba razmišljati o morskim strujama i vjetru, pa smo se zaželjeli jezera", govori Tomašić.


Osim po činjenici da ni vjetrovito vrijeme u Fužinama nije poruzročilo odgodu glavne utrke, regata na jezeru Bajer još je po nečem drugačija od ostalih. Naime, tumači Tomašić, zemljopisno gledano to je najviša SUP regata u Hrvatskoj, ali i u široj regiji. Sloveci SUP voze na Bledskom jezeru koje je na 520 metara nadmorske visine.


A za one koji će u supanju tek prepoznati dobar oblik rekreacije ili zanimljiv sport, korisna je informacija da se oprema za rekretaivno bavljenje tim sportom može nabaviti za 2000 kuna. 


"Međutim, u ozbiljnijoj, natjecateljskoj varijanti cijena kvalitetnih, karbonskih supova, odnosno dasaka za veslanje, raste i do 2000 eura", istaknuo je Tomašić.


Kako zanimanje za supanje raste, tako je i mogućnost najma opreme opcija koja bi u Fužinama mogla postati jedan od isplativih sadržaja ponude. Poslušajte:

SUP regata u Fužinama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.