Hrvatski radio

Radio Rijeka

SUP-anje na 730 metara nad morem sve interesantnije

17.07.2022.

15:03

Autor: Nenad Lučić

SUP regata na najvišoj nadmorskoj razini u Hrvatskoj

SUP regata na najvišoj nadmorskoj razini u Hrvatskoj

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Jezero Bajer u Gorskom kotaru, smješteno je na oko 730 metara nad morem i u nedjelju je bilo mjesto održavanja zemljopisno najviše veslačke SUP regate. Bili smo na planinskom okupljanju veslača na daskama koji svoja natjecanja većinom održavaju uz more.

Galerija
Oprema za rekretaivno bavljenje ovim sportom nije preskupa, profesionalna je već druga priča, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Kome treba more kad SUP-ati može i na slatkoj vodi, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaSve je dinamičnije kad dodaš malo natjecateljskog duha, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Zbog burnog dana u nedjelju bi bilo nemoguće na dasci veslati morem, pa se odabir termina regate na jezeru Bajer pokazao odličnim,  ističe u ime organizatora Igor Tomašić i dodaje kako broj zainteresiranih za tzv. supanje neprekidno raste.


"Za svaku je regatu sve više zainteresiranih, a to govori kako se radi o sportu koji bilježi uzlazni trend. U Fužinama smo zaprimili najviše prijava ove sezone. Najveći broj sudionika je iz Hrvatske, mnogo je Slovenaca, a imamo i jednu švicarsku natjecateljku. Sve to govori da su ljudi željni malo promjena. Na moru smo gotovo svaki dan, tijekom veslanja uvijek treba razmišljati o morskim strujama i vjetru, pa smo se zaželjeli jezera", govori Tomašić.


Osim po činjenici da ni vjetrovito vrijeme u Fužinama nije poruzročilo odgodu glavne utrke, regata na jezeru Bajer još je po nečem drugačija od ostalih. Naime, tumači Tomašić, zemljopisno gledano to je najviša SUP regata u Hrvatskoj, ali i u široj regiji. Sloveci SUP voze na Bledskom jezeru koje je na 520 metara nadmorske visine.


A za one koji će u supanju tek prepoznati dobar oblik rekreacije ili zanimljiv sport, korisna je informacija da se oprema za rekretaivno bavljenje tim sportom može nabaviti za 2000 kuna. 


"Međutim, u ozbiljnijoj, natjecateljskoj varijanti cijena kvalitetnih, karbonskih supova, odnosno dasaka za veslanje, raste i do 2000 eura", istaknuo je Tomašić.


Kako zanimanje za supanje raste, tako je i mogućnost najma opreme opcija koja bi u Fužinama mogla postati jedan od isplativih sadržaja ponude. Poslušajte:

SUP regata u Fužinama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.