Hrvatski radio

Radio Rijeka

U subotu 110. izdanje Plivačkog maratona Šilo - Crikvenica

11.08.2020.

11:45

Autor: Ivan Ribarić

Foto: TZ Crikvenica

Foto: TZ Crikvenica

Foto: - / -

Tradicionalni će se maraton Šilo – Crikvenica u subotu, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice, plivati čak 110. put. Priča o maratonu seže u 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu od Šila do Crikvenice.

Svake godine Plivački maraton Šilo – Crikvenica okuplja veliki broj natjecatelja. No, ove godine ovo tradicionalno događanje, kao i sva ostala, podliježe strogim epidemiološkim mjerama. Iz tog razloga, uz preporuke stožera civilne zaštite, donijeta je odluka o ograničavanju broja prijava, odnosno maksimalnom broju plivača te će na maratonu moći sudjelovati samo 110 sretnika.

Na maraton je prijavljeno najviše hrvatskih plivača, no ima sudionika i iz Slovenije, Slovačke, Italije, Južne Afrike i Nizozemske. Među njima je čak 16 maloljetnika, koji mogu pristupiti utrci isključivo uz privolu roditelja, a najmlađi je rođen 2006. godine. Najstariji prijavljeni plivač je vitalni 70-godišnjak. Uvijek se prijavljuje i mnogo generacija iz iste obitelji, a ove godine je najbrojnija četveročlana obitelj.

Start je u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice. Završetak natjecanja je u 11:30 sati. Dužina plivačke staze iznosi 3.500 m. Maraton se organizira po pravilima Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri. Žene i muškarci se natječu istodobno, ali se rezultati ocjenjuju posebno, i to u 18 kategorija.

Foto: TZ Crikvenica

Foto: TZ Crikvenica

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.