Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Utrka prijateljstva": Novčane nagrade su mamac za najbolje

10.07.2018.

14:07

Autor: Nenad Lučić

S jedne od ranijih utrka (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

S jedne od ranijih utrka (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

Foto: - / -

Atletski noćni polumaraton "Utrka prijateljstva" će se u subotu, 14. srpnja, s početkom u 20 sati, šesti put odvijati uz gornji tok rijeke Kupe, u Gorskom kotaru. Ovogodišnje izdanje donosi i nekoliko organizacijskih noviteta.

Prije pola desetljeća, atletski noćni polumaraton "Utrka prijateljstva", održan uz državnu granicu sa Slovenijom, u Gorskom kotaru, bio je prvo sportsko natjecanje organizirano povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Tradicija se nastavlja, a idejni začetnik utrke Davorin Klobučar i ove se godine nada dobrom odazivu polumaratonaca, oko 150 trkača. Nudi i poticaj više za sudjelovanje, jer su ove godine osim medalja i drugih sportskih priznanja za najuspješnije pripremili i novčane nagrade: "Zato očekujemo neka poznatija imena iz država poput Mađarske i Austije."

Polumaraton uz Kupu se, podsjeća Klobučar, u početku odvijao na hrvatskoj i slovenskoj strani državne granice, a iako posljednih godina nije tako, noćno natjecanje neće biti manje privlačno trkačima jer se radi o cestovnoj utrci koja nije previše zahtjevna i nema većih uspona. Trkačima se sviđa takva konfiguracija terena. 

"Cesta prati tok rijeke Kupe, a prema informacijama dobivenim od onih koji su ranije prošli tu trasu, kažu da im više odgovara od one na slovenskoj strani. Međutim, ja još uvijek mislim da utrka kroz dvije države ima veću razinu atraktivnosti. No, slovensku stranu postojeći režim rada u tome onemogućava, dok mi na našoj strani to nekako ipak lakše organiziramo", ističe Klobučar.

Osim polumaratonske, subotnje druženje u dolini Kupe obilježit će i kilometarski kraće građanske te dječje utrke. Od popratnih sadržaja, uz start kod Kaštela Zrinskih u Brodu na Kupi, bit će organizirana demonstracija mačevanja. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.