Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vijenac engleskih navijača u spomen na prvu nogometnu utakmicu u Hrvatskoj

12.10.2018.

12:46

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Povodom današnje nogometne utakmice UEFA Lige nacija između Hrvatske i Engleske, u Ulici Milutina Barača u Rijeci, na mjestu gdje je 1873. odigrana prva nogometna utakmica u Hrvatskoj, međunarodna sportska delegacija položila je vijenac engleskih navijača u znak sjećanja na taj povijesni događaj.

U delegaciji su bili direktor engleske Federacije nogometnih navijača Kevin Miles, talijanski novinar Antonio Saccone i bugarski sportski analitičar Genius Sporta Stanislav Stipkov.

"Bio sam već u Hrvatskoj, ali je ovo prvi put da sam u Rijeci. Ovo je prekrasan dio svijeta. Odsjeo sam u Opatiji koja je vrlo lijepa. Šteta da navijači ne mogu prisustvovati večerašnjoj utakmici. Nadam se, ako ste dobri domaćini kao što sam navikao da jeste, da ćete nam dopustiti da večeras pobijedimo", rekao je Miles.

Ovaj događaj odvijao se u sklopu Fare Action Week, kao uvertira u večerašnju nogometnu utakmicu Lige nacija na Rujevici. Domaćini su bili učenici Osnovne škole "Podmurvice", a sat povijesti u spomen na taj događaj održao je Ferruccio Burburan, čovjek koji piše o povijesti riječkoga sporta i jedan od inicijatora postavljanja spomen-ploče u znak prve nogometne utakmice na prostoru Republike Hrvatske. 

"Zna se da je utakmica odigrana u listopadu 1873., no krajnji rezultat nije zabilježen jer su tadašnji mediji šturo pisali o sportu" rekao je Burburan. 

Davna je utakmica odigrana povodom završetka željezničke pruge Zagreb - Rijeka, a radnicima i inženjerima tvornice Riječkoga tehničkog saveza (kasnije tvornice Torpedo), suprotstavili su se zaposlenici Mađarskih državnih željeznica, među kojima su bili i igrači s ovih prostora. Poslušajte izjave Kevina Milesa i Feruccia Burburana:

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.