Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za zimske sportove spremni: u Lokve stigao ratrak, na Platku kreće zasnježivanje staza

16.12.2021.

15:26

Autor: Nenad Lučić, Josip Krmpotić

Malom ratraku dovoljno je deset centimetara snijega

Malom ratraku dovoljno je deset centimetara snijega

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nakon prošle, turistički uspješne zime, u Gorskom kotaru se na početku ove zimske sezone počeo ostvarivati program opremanja malih sanjkališta i skijališta kojeg sufinancira Primorsko-goranska županija. Prvi dio opreme stigao je u Općinu Lokve. A na Platku, od subote 18. prosinca kreće zasnježenje skijaške staze Radeševo, nakon toga i staza Zavoj 19 i Radeševo 2. 

Budu li se vremenski uvjeti zadržali u skladu s trenutnom prognozom, od sredine idućeg tjedna ljubitelji skijanja moći će uživati u prvom skijaškom vikendu na Platku. Za kvalitetno prekrivanje staza umjetnim snijegom i stvaranje optimalne podloge, potrebno je četiri do pet dana. Uz temeperaturu i vlažnost zraka, kod zasnježenja je bitna i temperatura vode i tla te, po mogućnosti, period bez jakog vjetra kao i povoljan temperaturni trend. 


Što se Lokava tiče, kako se iznad Lokvarskog jezera nalazi najdulje sanjkalište u Gorskom kotaru, tako načelnik Općine Lokve Toni Štimac nije dugo dvojio pri donošenju odluke što nabaviti županijskom potporom. U nabavu manjeg ratraka, odnosno stroja za pripremu staza, vrijednog oko 450 tisuća kuna, PGŽ će osigurati 70 posto iznosa, a o isplativosti ulaganja govori podatak kako će ratrak, nakon skidanja gusjenica, biti iskoristiv i pri obavljanju nekih ljetnih poslova, poput malčiranja (ukanjanja krupnijeg raslinja) i košnje staza.


Mali ratrak moći će se koristiti i u ljetnom periodu

Mali ratrak moći će se koristiti i u ljetnom periodu

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

U tom su dijelu planovi prilično ambiciozni, jer osim sanjkališta, Općina Lokve posljednjih godina uređuje i staze za skijaško trčanje na području izletišta Golubinjak, ali i dijelovima koji tu lokaciju povezuju s Lokvarskim jezerom, tako da zimi treba urediti sanjkaško-skijaške rute u duljini od gotovo pet kilometara.


Ipak, kupnja novog stroja donijet će najveći razvojni pomak na sanjkalištu Jezero, gdje je, nažalost, planove malo poremetilo vandalsko ponašanje pojedinaca koji su uklonili stupove te s njih otuđili rasvjetna tijela. Unatoč tome Lokvarci ne odustaju. S novim strojem će uz nevelike količine snijega na stazi moći pripremiti kvalitetnu i dugotrajnu ledenu plohu, otpornu i na vrlo nepovoljne vremenske uvjete.

Ekipa već razmišlja o nabavci sanjkaške trake

Ekipa već razmišlja o nabavci sanjkaške trake

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Naime, manjem modelu ratraka je, za razliku od većih strojeva takve vrste, za kvalitetnu pripremu staze potrebno samo desetak centimetara snijega, tvrdi predstavnik slovenskog proizvođača Sebastijan Petrin, a tolika visina u Gorskom kotaru nije moguća samo zimi, već i u jesenskom te proljetnom razdoblju.


Nakon ratraka, u Općini Lokve će čim prije pokušati nabaviti i sanjkašku traku, a PGŽ želi tijekom ove i naredne tri godine svakoj lokalnoj jedinici Gorskog kotara novčano pomoći pri opremanju sanjkališta. Poslušajte više:

Opremanje goranskih sanjkališta napreduje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.