Hrvatski radio

Radio Rijeka

Završeno prvenstvo u dubinskom ronjenju - Vitomir Maričić najbolji

20.07.2019.

10:55

Autor: Hina

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Prvi puta u Hrvatskoj održano je AIDA Međunarodno dubinsko natjecanje u ronjenju na dah u četiri dubinske discipline, koje se računalo i kao prvenstvo Hrvatske, a ukupno najbolji natjecatelj prvenstva bio je Vitomir Maričić.

Ronioci iz pet zemalja natjecali su se za titulu najboljeg na najdubljoj točki Sjevernog Jadrana, između otoka Plavnik i Cres. Prvenstvo su organizirali AIDA Hrvatska, nacionalni ogranak najveće i najznačajnije svjetske federacije za ronjenje na dah te Društvo sportske rekreacije Centar aktivnosti.

Natjecanje je službeno međunarodno natjecanje prema AIDA International pravilima te su upisani novi nacionalni rekordi u kategorijama s dvije peraje za Tatjanu Škobo i Vitomira Maričića s 30, odnosno 70 metara. Nacionalni rekord u disciplini bez peraja upisao je i Mađar Marcell Bago s rezultatom 39 metara.

Ukupno najbolja u ženskoj konkurenciji  bila je Tatjana Škobo koja je slavila u isciplini s dvije peraje (CWTB). Petra Maričić je bila najbolja u disciplini povlačenja po konopu (FIM), a Lidija Lijić u disciplini bez peraja (CNF).

Kod muškaraca u disciplini povlačenja po konopu (FIM) najbolji je bio Boris Milošić, u disciplini bez peraja (CNF) Petar Klovar, monoperaji (CWT) Borut Bukovec, a s dvije peraje (CWTB) i ukupno najbolji natjecatelj prvenstva Vitomir Maričić.

"Iznimno mi je drago da smo nakon uspješne bazenske sezone u kojoj je AIDA Hrvatska ponajviše volonterskim angažmanima organizirala čak četiri natjecanja u Rijeci prešli na more, koje je daleko kompleksnije za organizaciju, ali i atraktivnije za sve koji prate sport", rekao je Maričić.

"Ovim prvenstvom države u Krku i nadolazećim Kupom Hrvatske u Pakoštanama pokrenuli smo nadam se dugu tradiciju ovih natjecanja u Jadranu, a to je svakako vrlo atraktivno more za mnoge zemlje u centralnoj Europi. Kvarner je izazovan teren, nije idealan kao topla mora, ima valove, vjetrove, struje, termoklin. Ronilac koji dolazi tu mora znati da ga se neće štedjeti, ali je zato i rezultat tu puno vrjedniji," kazao je Maričić, naš poznati ronilac na dah i svjetski rekorder u više disciplina, koji je bio i inicijator i tehnički organizator.

Kako je bilo tijekom natjecanja govorili smo u emisiji Ćapaj cimu, razgovore pronađite i poslušajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.