Hrvatski radio

Radio Rijeka

100. izdanje "Žmigavaca", časopisa o prometnoj kulturi

25.11.2020.

14:52

Autor: HRT - Radio Rijeka

Sa sjednice Foto: PGŽ

Sa sjednice Foto: PGŽ

Foto: - / -

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka održana je 10. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ. Izneseno je izvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području PGŽ u prvih 10 mjeseci 2020.

Isto tako prikazan je plan i program rada Savjeta za 2021., a obilježeno je i jubilarno 100. izdanje "Žmigavaca", časopisa o prometnoj kulturi. 

Tom prigodom dodijeljene su i zahvalnice Primorsko-goranskoj županiji, Autoklubu Rijeka, Novom Listu, glavnom uredniku Žmigavca Anti Ravliću kao i predsjedniku Izdavačkog Savjeta Hrvoju Baričeviću.

Župan Zlatko Komadina podsjetio je kako je Savjet za sigurnost prometa PGŽ prvi savjet u Hrvatskoj koji je osnovan i jedan od rijetkih koji aktivno radi, okuplja stručnjake i znanstvenike u prometu, kao i policiju te druge stručne ljude. 

Kako je istaknuo predsjednik Izdavačkog Savjeta Hrvoje Baričević, "Žmigavac" u formi dvomjesečnika izlazi kontinuirano od 5. svibnja 2004. godine kroz financijsko-izdavačku suradnju PGŽ i Autokluba Rijeka. Okrenut prema širokoj čitateljskoj populaciji bez obzira na širinu prometnog odgoja i obrazovanja, a zahvaljujući distribuciji riječkog dnevnog lista po cijeloj Hrvatskoj njegov doseg je prešao Županijske okvire. Stručni prilozi iz ove tiskovine imaju za primarni cilj iznošenje korisnih informacije o sigurnosti prometa i prometnoj kulturi na afirmativan i popularan način. Osim toga, u Žmigavcu se iznose i novosti iz auto industrije, ali prvenstveno iz područja koja su fokusirana na sigurnost prometa, primjerice povećavanje razine aktivne i pasivne sigurnosti.

Najavio je kako se od 2021. godine Žmigavac namjerava učiniti još dostupnijim na način da će sadašnji način tiskanih izdanja sa 6 smanjuje na 4, ali s većim brojem stranica te izdavanje u digitalnom obliku koji bi se pripremao na mjesečnoj razini putem portala.

Zadovoljstvo izlaskom 100. broja iskazali su i predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić te Tomislav Šepić ispred Autokulba Rijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.