Hrvatski radio

Radio Rijeka

"100% zagorsko": originalne drvene igračke iz Zagorja za riječke mališane

22.08.2017.

14:36

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta "Dajmo djeci korijene i krila", Dječjem vrtiću Rijeka - Podcentru Potoku darovane su tradicijske drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici. Uvod je u manifestaciju "100% zagorsko", koja će se u petak i subotu održati na riječkome Korzu.

"100% zagorsko" manifestacija je što će se po četvrti put odvijati u Rijeci, najavljeno je na konferenciji za novinare. Od petka u 8 do subote u 20 sati, riječke će ulice ispuniti zvuci, boje i mirisi zagorske tradicije. Izvorne zagorske proizvode predstavit će 49 izlagača: od poljoprivrednika do hotelskih kuća, restorana i kulturnih ustanova, a obrtnici će ponuditi prehrambene proizvode i tradicijske drvene igračke. Posjetiteljima i prolaznicima bit će priređena cjelodnevna animacija uz nastup povijesnih postrojbi i pračovjeka, prikaza starih viteških borbi i starih zanata te nastup kulturno-umjetničkih društava. (L.D.F.)

Dolaskom u Rijeku nastavlja se hrvatski odgojno-obrazovni projekt kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Projektom je obuhvaćeno 86 vrtića širom Hrvatske - od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda i Vukovara sve do Dubrovnika, kako bi se djeca upoznala s hrvatskom kulturnom baštinom i tradicijskim vrijednostima. 

Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Riječki mališani oduševljeno su prihvatili drvene igračke čiju je podjelu omogućila Krapinsko-zagorska županija, a uručili su ih krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Javlja Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.