Hrvatski radio

Radio Rijeka

09:03 / 04.06.2022.

Autor: HRT - Radio Rijeka

101 "Zeleni Kastav" na Fortici

Zeleni Kastav

Zeleni Kastav

Foto: - / Zeleni Kastav

Danas se od 09 do 15 sati, na Fortici pod krošnjama stoljetnih stabala, održava 101 "Zeleni Kastav". Sajam je zamišljen kao nastavak obilježavanja održanih 100 sajmova "Zelenog Kastva", te će se održati u malo drugačijem ritmu.

Dren

Dren

Foto: - / Zeleni kastav

Na 100. "Zelenom Kastvu" gostovao je Dorian Rubeša sa harmonikom uz degustaciju za posjetioce, u srijedu - 01. 06. 2022. u vremenu od 18:00 do 20:00 sati u Vjećnici Grada Kastva održano je predavanje pod nazivom "Dren - zaboravljeno supervoće". Sudjelovala je Vesna Lukanović, predsjednica Udruge Dren, koja je ujedno i pokretač istraživanja o drenu, dipl. agronom Dario Jemrić sa stručnom prezentacijom, te Željka i Pavle Egredžija - OPG E-kos, koji su prisutne upoznali sa osobnim iskustvima uzgoja i prerade drena u Kostreni.


U sklopu sajma, u tijeku je organizacija predavanja pod nazivom "Razlika između pojma "DOMAĆE" i "EKO" a koje će se održati u "Učionici u prirodi" koja se nalazi 30 metara spuštajući se od Fortice stepenicama prema školi, na dan sajma u vremenu od 10:00 do 12:00 sati. Predavanje će održati Borojević Milan - član Hrvatskog saveza ekoloških udruga, član Eko udruge Izvor Sisačko-moslavačke županije i ujedno predstavnik iste udruge u Hrvatskom savezu ekoloških udruga i ekološki uzgajivač od 2003., OPG Borojević Milan, sudionika naših sajmova sa ekološkim proizvodima lješnjaka, čijim uzgojem se bave.


Na današnjem "Zelenom Kastvu" biti će 30 sudionika sa ponudom svojim poljoprivrednih gospodarstva i obrta, a izdvajamo prve ovosezonske maline iz Istre, te "lovranske črešnje“ iz Lovrana. Naravno, nezaobilazne su i predivne raznobojne kale iz Kostrene, te božuri iz Đurđevca.


U ponudi će biti blitve, salate, kelja, peršina, mlade kapule, kozjeg mlijeka i sireva, kravljeg mlijeka, sireva i jogurta, ovčjih sirev a, suhomesnatih prerađevina, ribljih i mednih delicija, povrće "organic forest" iz Lošinja, brašna, jaja, marmelada, povrtnih prerađevina, sirupa, sokova, lješnjaka u svim mogućim varijacijama, presadnica tikvica, krastavac, pomidora i voća, matičnog soka aronije, bezkvasnog kruha, jabučnog octa, kreativnih rukotvorina.


Tijekom sajma, u 11:00 sati nastupiti će KUD "Zametski koren" pod vodstvom maestra Mance Emila - "100 godina glazbe za 100 sajmova zdravlja". Ove godine slave 100 godina od osnivanja kulturno-umjetničkog društva, a u12:00 sati nastupit će i glazbenici sastava "Kantridersi".


Udruga umirovljenika Kastav priprema i iznenađenje - uručiti će sudionicima sajma prigodne rukotvorine koje su izrađivali na svojim radionicama, a da sve bude ukusnije peći će se palačinke koje će posjetitelji moći isprobavati!


Svi su pozvani!


Maline

Maline

Foto: - / Zeleni Kastav

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.