Hrvatski radio

Radio Rijeka

11. Međunarodna ekološka akcija čišćenja obale i vodotoka Kupe

02.04.2016.

15:18

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početak izletničke sezone uz hrvatsko-slovensku granicu i gornji tok rijeke Kupe u Gorskom kotaru obilježen međunarodnom ekološkom akcijom čišćenja riječnog korita i obale. Odaziv na akciju i želju za očuvanjem čistih vodotoka nije umanjila žičana ograda na slovenskoj strani granice.

Jedanaestim izdanjem tradicija proljetnih ekoloških akcija ulazi u drugo desetljeće postojanja, a da onih koji je žele sačuvati ne nedostaje, potvrđuje predsjednik Udruge Kupa iz naselja Brod na Kupi Davorin Klobučar.

Ono što nas jako veseli jest saznanje da se u akciju iz godine u godinu uključuje sve veći broj osnovnih i srednjih škola, a prvi put su nam došli i studenti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, rekao je Klobučar.

Još uvijek hladna rijeka nije bila zapreka roniocima pri uklanjanju smeća s dna korita, obale su čistile pješačke skupine najmlađih sudionika, a akcijom je, kaže Klobučar, i ove godine obuhvaćeno doista veliko područje.   

Područje čišćenja proteže se 40 kilometara uz vodotok rijeke Kupe, a u akciju su uključeni rafteri, kajakaši i kanuisti, odnosno posade učenika srednjih škola koje se spuštaju niz rijeku i skupljaju smeće iz vodotoka i s obala Kupe. 

Zimus se strahovalo, pridodaje Klobučar, hoće li akciju na slovenskoj strani ometati lani postavljena žičana ograda. Jedan je dio žice nizvodno od Broda na Kupi bio poplavljen u nekoliko navrata, kada je vodostaj bio dosta visok. Međutim, koliko imam osobnih saznanja, pritom nije došlo do povlačenja žice u riječno korito, izjavio je Klobičar. 

Još kad bi se žica uklonila i s obala Kupe, nitko sretniji od tristotinjak sudionika današnje akcije.    

Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.