Hrvatski radio

Radio Rijeka

12. slučaj korone u Hrvatskoj, četvrti u Varaždinu

07.03.2020.

15:26

Autor: HRT-Radio Rijeka

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Foto: - / -

Četvrta osoba zaražena koronavirusom u Varaždinu i 12. u Hrvatskoj mlađi je muškrac koji ima blaže simptome bolesti i u izolaciji je u varaždinskoj bolnici. Ipak, uz prvozaraženu osobu nema niti jednog novog slučaja potvrđene zaraze.

"Radi se o muškarcu mlađem od 40 godina koji je od jučer u izolaciji u Općoj bolnici Varaždin s blažim simptomima. To je osoba koja je bila u bliskom kontaktu s drugozaraženom osobom" rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin na konferenciji za novinare.

Time je, kaže, povećan broj osoba koje su pod aktivnim zdravstvenim nadzorom, odnosno u samoizolaciji, te ih je u Varaždinskoj županiji sada više od 150.


"Zdravstveni nadzor traje 14 dana i ovaj vikend završava tako da ćemo imati prve osobe koje će biti otpuštene iz samoizolacije", kazao je načelnik varaždinskog županijskog Stožera civilne zaštite.

Vugrin je ponovo apelirao na starije i osobe s kroničnim bolestima da izbjegavaju javna mjesta u vrijeme najveće posjećenosti, da se izbjegavaju nepotrebni odlasci u bolnicu te da se ne prikriva ili niječe boravak u zaraženim područjima u Italiji u svrhu izbjegavanja procedure. Komentirao je i medijske napise da su osobe u samoizolaciji ipak izlazile.


"Apeliram na one koji dobiju rješenje za samoizolaciju da se striktno pridržavaju uputa epidemiologa", poručio je Vugrin i pozvao sugrađane na odgovorno ponašanje. Dodao je da te osobe "nisu pod 24-satnim nadzorom, nisu u pritvoru" i da je nemoguće nadzirati njihovo ponašanje.

Poslušajte novosti:

Korona virus, pripremila Snjažan Kralj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.