Hrvatski radio

Radio Rijeka

120 godina meteorološke postaje Crikvenica

01.04.2021.

13:45

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Grad Crikvenica

Foto: Grad Crikvenica

Foto: - / -

Grad Crikvenica obilježava dvije velike meteorološke obljetnice: kontinuirano motrenje vremenskih prilika počelo je još 1891. godine, a meteorološka postaja postavljena je 1901. godine. Postaja danas stoji u parku uz balustradu - i još uvijek je u funkciji.

Crikvenica je, u vrijeme bana Khuena Hedervarya, među prvima na prostoru današnje Hrvatske, dobila meteorološku postaju i prvog motritelja, ljekarnika Ivana Polića.

Prvih desetak godina podaci, zbog kvalitetet opreme, nisu uvijek bili pouzdani, ali su se redovito evidentirali u Državnom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu od 1. srpnja 1891. godine. Detaljni podaci objavljeni su u knjizi "Klimatski podatci za Crikvenicu, razdoblje 1892.-1958.".

Deset godina kasnije, 1. travnja 1901. godine, počela je raditi, tada općinska, meteorološka postaja u bijeloj drvenoj kućici. Kućica je kroz vrijeme nekoliko puta mijenjala poziciju, stari instrumenti zamijenjeni su novima prije tri godine, ali i dalje se čuva originalni barograf.

Postaja bi bila tek skup aparata da već 120 godina vrijedni motritelji svakodnevno, tri puta dnevno (u 7, 14 i 21 sat), po svim vremenskim prilikama, bilježe podatke.

Povodom 120. obljetnice meteorološke postaje, dugogodišnja motriteljica Anđelka Radil i zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović obišle se postaju. Matošić Gašparović najavila je da je u pripremi publikacija kojom će nastojati prikazati čitavu povijest motriteljstva na području Grada Crikvenice, a nastat će u suradnji Grada Crikvenice, Gradske knjižnice Grada Crikvenice, Muzeja Grada Crikvenice i Anđelke Radil kao jedne od suautorica.

Gospođu Radil ugostili smo u Leksikonu, poslušajte razgovor:

Barograf star 120 godina još radi, pripremila Vedrana Lisica

Galerija
Foto: Grad Crikvenica, Foto: -/-
Foto: Grad Crikvenica, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.