Hrvatski radio

Radio Rijeka

121 godina hitne medicinske službe u našem kraju

14.01.2015.

15:11

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U opatijskoj vili Slatina prije 121 godinu utemeljena je prva hitna medicinska služba u Hrvatskoj, na današnji dan 14. siječnja 1894., samo 13 godina nakon prve hitne službe na svijetu – one u Beču.

Županijski Zavod za hitnu medicinu, sa sjedištem u Rijeci, nije slučajno 14. siječnja odabrao kao svoj dan. Prije 121 godinu u Opatiji je na današnji dan utemeljena prva hitna medicinska služba u Hrvatskoj, ali i šire, rekao je na svečanosti obilježavanja obljetnice i Dana Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a ravnatelj Davor Vukobrat.

Najzaslužnija osoba za osnivanje hitne službe u Opatiji je barun Jaromir von Mundy, liječnik rođen u današnjoj Češkoj, podsjetio je Vukobrat. Usprkos želji svog oca da postane svećenik, napustio je teologiju i upisao studij medicine u Njemačkoj. 

U svijetu je Von Mundy postao poznat po tome što je u Beču osnovao prvu hitnu medicinsku službu na svijetu, i to samo 13 godina prije nego li je to učinio u Opatiji.

Zavod za hitnu medicinu danas ima deset ispostava na cijelom području županije, čiji djelatnici - od Gorskoga kotara preko Primorja do otoka - pomažu životno ugroženima, ozlijeđenima i oboljelima, pružajući im hitnu pomoć i prevozeći ih u odgovarajuće zdravstvene ustanove. 

Samo u prošloj godini odradili su 25.159 intervencija, što je tri tisuće intervencija više nego 2013., doznali smo od zamjenice ravnatelja Zavoda Biserke Grbčić Mikuličić.

Zavod ima 42 vozila hitne pomoći, dobro je medicinski i informatički opremljen, no njegova su najveća vrijednost djelatnici. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.