Hrvatski radio

Radio Rijeka

135. obljetnica riječkog kazališta!

03.10.2020.

11:15

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Zrinjski: Robert Kolar i Kristina Kolar (Foto: HNK Ivan pl. Zajc)

Zrinjski: Robert Kolar i Kristina Kolar (Foto: HNK Ivan pl. Zajc)

Foto: - / -

Na današnji dan 3. listopada 1885. otvoreno je novo, impozantno kazališno zdanje, općinsko kazalište, Teatro Comunale, današnji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i to dvjema operama u jednom danu. Danas, 135 godina kasnije, ova će se velika obljetnica obilježiti također dvjema operama.

Bilo je to prije 135 godina, kada je otvoreno Općinsko kazalište - Teatro Comunale, remek djelo arhitekata Helmera i Fellnera i osim što i danas predstavlja biser arhitekture toga vremena, uz tu su zgradu vezana i nova tehnička dostignuća toga doba jer je u njoj zasvijetlila prva električna žarulja i uveden prvi telefon u gradu. Dan otvorenja uveličale su izvedbe dviju opera Aide i Gioconde, a danas su u HNK Ivana pl Zajca odlučili obljetnicu obilježiti poduhvatom ujedno sličnim i znakovitim. Intendant Marin Blažević rekao je:

Mi smo odlučili da obljetnicu obilježimo tako da najprije izvedemo hrvatsku operu, najznačajniju nacionalnu operu "Nikola Šubić Zrinjski"u režiji Dore Ružđak Podolski koja ima čak i ovu jednu konroverznu dimenziju jer se može vrlo lako sa situacijom u kojoj živimo, a to je pandemija, a potom ćemo navečer izvesti u gala koncertnom ali i poluscenskom formatu Verdijevu "Aidu".

"Nikola Šubić Zrinjski" bit će pod vodstvom maestra Igora Vlajnića, a u naslovnim ulogama čut ćemo četverolist opernih prvaka - Roberta KolaraKristinu KolarAnamariju Knego i Aljaža Farasina. U "Aidi" pod vodstvom novog kućnog dirigenta Valentina Egela, nastupit će u naslovnoj ulozi slavna njemačka sopranistica Maida Hundeling, a uz nju ćemo slušati Dubravku Šeparović MušovićGiorgia Suriana i debitanta u ulozi RadamesaDomagoja Dorotića koji je izjavio:

"Imam tu veliku čast nastupati po prvi puta u "Aidi" kao debitant u ulozi Radamesa. Sjajna prilika da pokažem sve svoje potencijale i osjećam se fenomenalno."

Prva opera "Nikola Šubić Zrinjski" zakazana je za podne, a "Aida" će biti izvedena u 20 sati.

Poslušajte prilog Glorije Fabijanić Jelović:

135 godina HNK Ivan pl. Zajca, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.