Hrvatski radio

Radio Rijeka

140 godina Prirodoslovnog muzeja: vrijednost očuvanja prirodne baštine

30.11.2016.

22:44

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prirodoslovni muzej – najstariji muzej u Rijeci – svoju je 140. obljetnicu utemeljenja i 70 godina javnog djelovanja proslavio u bivšem skladištu Exportdrva na Delti, gdje je postavljena izložba replika kostura dinosaura "Divovi Patagonije".

Muzej je 1876. utemeljio prirodoslovac i profesor Riječke gimnazije Josef Roman Lorenz von Liburnau. On je gradonačelniku Giovanniju de Ciotti poslao detaljni plan razvoja regionalnoga prirodoslovnog muzeja u Rijeci. Današnji muzej osnovan je 1945. godine, zahvaljujući nastojanjima prirodoslovca amatera Marija Rossija, a za javnost je otvoren godinu kasnije.

U tih je sedamdeset godina Prirodoslovni muzej razgledalo više od milijun posjetitelja. Postavljena je 151 izložba, a organizirano više od 1800 radionica za 36 tisuća sudionika. Iz godinu u godinu broj posjetitelja raste. U 28 zbirki muzeja nalazi se oko 90 tisuća izložaka - od minerala i stijena do biljaka, prepariranih životinja i zbirki tkiva, rekla je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina.

Regionalni muzej, osim što bilježi prirodne osobitosti Primorsko-goranske županije, djeluje i na znanstvenoj razini omogućujući analize i istraživanja te kvalitetnu zaštitu okoliša, rekla je te ravnateljica. Upravo traje proces registriranja muzeja kao znanstvene ustanove, dodala je.

Osim u Rijeci, muzej posljednje dvije i pol godine ima postav u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi. U planu je otvaranje velikoga botaničkog vrta u okolišu zgrade u Rijeci, gdje će se moći organizirati različita kulturna događanja, rekla je ravnateljica.

Primorsko-goranska županija ima izuzetno bogatu prirodnu baštinu, istaknuo je župan Zlatko Komadina. To je po broju vrsta jedno od najbogatijih područja Europe, koje je dom i trima velikim europskim zvijerima – medvjedu, vuku i risu, naglasio je. 

Ravnateljica Modrić Surina uručila je zahvalnice zaslužnim umirovljenim djelatnicima muzeja te mnogim suradnicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.