Hrvatski radio

Radio Rijeka

145. godina turizma u Fužinama - ove godine dolasci rastu 11 posto

13.12.2019.

16:05

Autor: Nenad Lučić

Podnevni doček Nove u Fužinama samo jedna točka u dobroj turističkoj ponudi (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Podnevni doček Nove u Fužinama samo jedna točka u dobroj turističkoj ponudi (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Punih 145. godina Fužine u Gorskom kotaru njeguju tradiciju organiziranog turizma i po tom su obilježju turistički najstarije naselje kontinentalnog dijela Hrvatske - to je obljetnica koju vrijedi obilježiti.

Proslava obljetnice turizma za Općinu Fužine nije samo prisjećanje na prošlost, jer nasljeđe bogate povijesti osjeća se i danas, kaže direktor općinskog turističkog ureda Marinko Jakovljević: "Duga turistička tradicija imala je presudan utjecaj tijekom revitalizacije turizma koja je, nakon Domovinskog rata, u Fužinama krenula od nule. Danas je slika potpuno drugačija, jer Fužine su prepoznatljivo turističko mjesto u Hrvatskoj."

A da rezultate Fužina u turizmu prepoznaje i glavni ured Hrvatske turističke zajednice na svečanosti je potvrdio njegov direktor Kristjan Staničić: "Kada govorimo o turističkim dolascima, Fužine ove godine rastu po stopi od 11 posto. Posebno me raduje činjenica da je taj rast vidljiv u segmentu rasta stranih gostiju."

U usporedbi s ostalim dijelovima Hrvatske, Fužine imaju znatno bolji omjer domaćih turista i stranaca, istaknuo je Staničić. 

Fužine imaju stožernu ulogu u turizmu Gorskog kotara, a kako je za taj kraj netom dovršen Strateški marketing plan, korake koji slijede tijekom svečanosti je najavio resorni ministar Gari Capelli: "S iskazanom željom da se devet goranskih gradova i općina za nekoliko mjeseci ujedini u jednu turističku zajednicu, dobit ćemo nova sredstva kroz novi Zakon o turističkoj boravišnoj pristojbi."

Jer, prepoznatljivost Gorskog kotara je najbitnije što treba napraviti za dvadesetak tisuća njegovih stanovnika, zaključio je Capelli. 

Jedna od prednosti Gorskog kotara pri raspodjeli danas najavljenih razvojnih poticaja jest upravo činjenica da taj kraj ima bogatiju turističku tadiciju od mnogih dijelova kontinentalne Hrvatske. Poslušajte prilog:

Ove godine dolasci rastu 11 posto, pripremio Nenad Lučić

Resorni ministar Capelli i direktor glavnog ureda HTZ Staničić na svečanosti u Fužinama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Resorni ministar Capelli i direktor glavnog ureda HTZ Staničić na svečanosti u Fužinama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.